ápr 27, 2021
14 Views
0 0

Először látható hanggal a Hableány-hajóbalesetet rögzítő felvétel (Videó!)

Written by

Először látható hanggal a Hableány-hajóbalesetet rögzítő felvétel (Videó!)

A Hableány-hajóbalesetről vetítettek le több felvételt kedden a Fővárosi Törvényszéken, néhányat ezek közül hanggal. Köztük azt is, amelyiket egy amerikai turista készített a Viking Sigyn hajóorrából, közvetlenül a baleset előtt. A videón jól hallható, ahogy a Viking Sigyn utasai egyre hangosabban azt kiabálják angolul: Istenem, itt egy hajó! Istenem, Istenem!

A Telex a Hableány-katasztrófa mai tárgyalásáról azt írja: az igazságügyi szakértők szerint a Viking Sigyn kapitányának ebben a szituációban tudnia kellett, hogy ütközni fognak. A baleset pedig akkor sem lett volna elkerülhető, ha a szállodahajó vagy a Hableány csökkentette volna a sebességét. A szakértő arra a kérdésre azonban nem tudott válaszolni, mekkora távolságnak kellett volna lennie a két hajó között, hogy ne ütközzenek össze. Az viszont szerintük biztos, hogy a balesetet úgy sem lehetett volna elkerülni, ha a Hableány kapitánya hirtelen jobbra kormányozza a hajót, mert ilyenkor a hajótest fara mozdul el először, és akkor az ment volna neki a Viking Sigynnek.

[embedded content]

Németh Leona tanácselnök a felvételek levetítése után újra leszögezte, hogy a Hableány kapitányának a felelősségét nem fogják vizsgálni. Korábban emiatt heves szóváltásba került a Viking Sigyn kapitányának védőjével. Tóth M. Gábor szerint ugyanis, ha a sértetti közrehatás megállapítható, annak igenis van jelentősége. A bíró erre azt válaszolta, hogy ő nem is állított ilyet, viszont hangsúlyozta, arra nem fognak bizonyítást lefolytatni, hogy ez a hajó miért közlekedett május 29-én, ilyen időjárási viszonyok között. Az ő csörtéjükkel kezdődött a keddi tárgyalás is: az első egy órában arról volt szó, hogy a védő szerint a bíró már eleve elfogult, és eldöntötte, hogy a vádlott felelős az ügyben, a jegyzőkönyv pedig hiányos, máskor pedig olyan került be a jegyzőkönyvbe, ami el sem hangzott. A bíró erre úgy reagált: tizenöt évig nem volt gond a jegyzőkönyvezéssel, nem elfogult, és a védő ne minősítse a munkáját, vitatkozni pedig nem fog. A sértett jogi képviselője szerint a védelem részéről ez a vita csak időhúzás.

A tárgyaláson levetítették azt a felvételt is, amelyiket egy férfi készített. Ő a kormányállás közelében állt, amikor lentről egyre hangosabban hallatszódott a sikoltozás, a videózó férfi pedig csak azt kérdezgeti:

Where is the boat?

Ezután a videón látszik egy alak, aki a hajóorrba szalad, hogy megnézze, hol van a hajó, majd nem sokkal később egy női hang ordítja – vélhetően a kapitánynak – , hogy

stop the boat!

[embedded content]

A videó levetítése után az egyik sértett ügyvédje szerette volna megkérdezni a vádlottól, hogy felismeri-e magát a felvételen, de mivel a Viking Sigyn kapitánya korábban megtagadta a vallomástételt, így a kérdésre sem kellett válaszolnia. Az ügyvéd szerint azonban a felvételen jól látható, hogy a kapitány kijött a kormányállásból, és fogalma sincs arról, mi történt. Ezután a főbb kérdés az volt az ügyészek és a sértetti ügyvédek részéről, hogy volt-e a Viking Sigyn orrában infravörös kamera. A két beidézett szakértő előbb egymásra nézett, majd azt mondták, nekik nincs információjuk arról, hogy a Viking Sigyn orrában volt-e ilyen, mert ilyen vizsgálat fel sem merült, és a vizuális látás és a radar tökéletesen elég a hajóvezetéshez, valamint ilyen kamerát egyébként sem kötelező használni.

Másodpercek alatt elsüllyedt

A vádirat szerint a Viking Sigyn 2019. május 29-én, nem sokkal este kilenc óra előtt futott ki az Akadémia nevű állomásról. A szállodahajó ukrán kapitánya elindulás előtt még ellenőrizte, és rendben is találta a hajó műszaki berendezéseit, este kilenc óra előtt pár perccel pedig rádión jelentkezett be a Navinfó Budapesthez, és német nyelven tájékoztatást adott a hajó műszaki állapotáról, az utasokról és a személyzetről, majd Passau felé indult. A Viking Sigyn nem sokkal kilenc óra után gyorsítani kezdett, és a gyorsítástól számított öt percig szabad szemmel és a hajó műszaki berendezésein is egyértelműen látható volt a Hableány.

Az ukrán kapitány a hajó két rádióját a tizes, azaz hajó–hajó közötti, valamint a huszonkettes, vagyis hajó–Navinfó közötti kommunikációra állította be, a tizenhatos – vészhelyzetre fenntartott − csatornát viszont nem használta. A Viking Sigyn radarberendezését a hajótól előre négyszázötven méterre állította, a magas vízállás miatt a hajó kormányállását pedig egy méterrel lejjebb engedte. Az ügyészség szerint a kapitány öt percig személyében rejlő okból nem a hajó vezetésére koncentrált, nem észlelte a Hableány jelenlétét, nem csökkentette hajója sebességét, és nem kezdeményezte a rádiókapcsolat felvételét. A szállodahajó tíz-tizenegy km/órás sebességgel haladt, amikor kilenc óra után öt perccel a jobb első hajólemezével nekiütközött a nyolc-kilenc km/órával haladó Hableánynak, és maga elé forgatta azt. A majdnem harmincméteres városnéző hajó nagyjából harminc másodperc alatt teljesen elsüllyedt.

Az ügyészség szerint a százharmincöt méter hosszú szállodahajó a Margit híd alatt állt meg, és negyven másodperccel az ütközés után manőverezésbe kezdett: álló helyzetből hegymenetbe kapcsolt, és elindult. A Viking Sigyn matrózai csak a süllyedést követő harmadik percben kezdték menteni a Hableány utasait, az ukrán kapitány pedig csak a negyedik percben tájékoztatta a Viking Idun kapitányát, hogy gond van. A Hableány fedélzetén harmincöten utaztak, harminchárom dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A hatóságok huszonhét áldozat holttestét találták meg, egy azóta sem került elő, a balesetet hét koreai turista élte túl. A Viking Sigyn hatvannégy éves kapitánya ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat.

Turisták mondták, hogy „boat”, és két-három másodperc múlva erős lökést éreztem

Az ukrán kapitány, Jurij C. a korábbi tárgyalásokon nem akart vallomást tenni, de írott vallomásait a bíró felolvasta. A férfi arról beszélt az őt kihallgató rendőröknek, hogy harminc éve dolgozik hajóskapitányként a Dunán, 1975-ben szerezte meg a vonalvizsgát, amit ötévente újított meg.

Látásommal, hallásommal minden rendben. Nem telefonáltam, nem voltam fáradt, csak a kormányzással foglalkoztam. Alkoholt, drogot nem fogyasztottam

– válaszolta akkor a rendőrök kérdésére. Azt is mondta, hogy 2019 márciusától dolgozott a Viking Sigynen, és a baleset napjáig csak azt vezette. A baleset estéjéről azt mondta: bár esett az eső, de szerinte a látási viszonyok jók voltak. Mivel magas volt a vízállás, a kormányállást leengedte, hogy átférjen a híd alatt, így a baleset pillanatában hat és fél méterre volt a víz szintjétől.

Nagyon lassan mentem, hogy a turisták lássák a Parlamentet. Ezen a részen bal parti közlekedés van, én pedig pontosan középen haladtam; a hídon középen van egy világítás, azt céloztam meg. A balesetben érintett hajót még láttam, a jobb oldalon előzött minket. Gyorsabb volt, de a sebességéről nem tudok nyilatkozni. A Vikingtől nagyjából kétszáz méterre volt. A kormányállás magasságában volt a kishajó, amikor észleltem őt. A kishajó öt-hat méterre volt tőlünk, ami nagyon kis távolság. Ezután a hidat figyeltem, hogy rendben áthaladjunk alatta

– mondta az ukrán kapitány. Jurij C. arról is beszélt a rendőröknek, hogy rádión senki nem jelezte, hogy megelőzné. Turisták mondták, hogy „boat”, és két-három másodperc múlva erős lökést érzett – mondta. Az ütközés után azonnal leállította a motort, és bejelentette a balesetet. A rendőrség előbb tanúként hallgatta ki az ukrán kapitányt, aki már akkor is azt mondta, hogy nem ő okozta a balesetet, de nem tudja magát jól érezni, hiszen emberek haltak meg. A hatvannégy éves férfit ezután többször hallgatták ki gyanúsítottként, de akkor már nem tett vallomást; a tárgyaláson is a tanúként adott vallomását tartotta fenn.

Forrás: telex.hu, youtube.com; Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/eloszor-lathato-hanggal-a-hableany-hajobalesetet-rogzito-felvetel-video/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok · Videó
banner

Vélemény, hozzászólás?