máj 25, 2021
14 Views
0 0

Előbb erősödött, aztán gyengülni kezdett a forint

Written by

Előbb erősödött, de késő délutánra feladta nyereségét és gyengülni kezdett a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedden, miután a jegybank nem változtatott a kamatlábakon, és megismételte, hogy kész „proaktívan szigorítani” a monetáris politikát az inflációs kockázatok kezelésének érdekében, írja az MTI.

Az euró 349,91 forinton forgott este hét órakor, 2 forint 63 fillérrel emelkedett a közös európai fizetőeszköz árfolyama a reggeli 347,28 forinthoz képest. A napi kereskedésben a 346,98 és a 350,07 forint közötti sávban mozgott az euró jegyzése.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosó sem változott. A döntések kihirdetése, 14 óra után gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, a kamatdöntő ülésről kiadott közlemény megjelenésekor, három órakor viszont erősödni kezdett a forint, majd végül négy óra után újra irányt váltott és gyengülésnek indult a forint.

Elemzők nem is vártak változást a fő monetáris eszközökben, hanem arra voltak kíváncsiak, hogy a kamatdöntés indoklásában megjelenik-e a monetáris szigorítás lehetősége, miután Virág Barnabás, az MNB alelnöke a múlt héten arról beszélt, hogy akár már júniusban érdemes lehet megfontolni a kamatemelést, mivel a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt.

A közleményben a monetáris tanács világos jelzést küldött, megerősítve, hogy

az árstabilitás biztosítása és az inflációs kockázatok csökkentése érdekében proaktív módon készen áll a monetáris kondíciók szükséges mértékű szigorítására.

A jegybank szerint az infláció a következő hónapokban is változékonyan alakul. Hozzátette, hogy „változatlanul kulcsfontosságúnak tartja az állampapír-vásárlási programot”.

Ha júniusban kamatot emel az MNB, azzal Magyarország elsőként lépne a monetáris szigorítás útjára az európai uniós tagállamok közül.

24.hu/belfold/2021/05/25/forint-erosodes-gyengules-jegybank/

Komment írása

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?