júl 10, 2020
526 Views
0 0

Elnézést kért a brit rendőrség a nőtől, akire korábban rászóltak, hogy fedje el a “Fuck Boris” feliratú pólóját

Written by

A brit rendőrség elnézést kért attól a nőtől, akire egy Black Lives Matter tüntetés során két rendőr rászólt a pólóján lévő felirat miatt, és felszólították, hogy fedje azt el. 

A brit színházi színész, Jessie-Lu Flynn egy “Fuck Boris” feliratú pólóban érkezett a tüntetésre június elején. Mint mesélte, korábban már tucatnyi alkalommal hordta a brit miniszterelnökre, Boris Johnsonra utaló pólót más rendezvényeken, és soha nem volt baja ezzel senkinek a rendfenntartók részéről. 

Most azonban a tüntetés végén, miközben egy barátjával hazafelé indultak, odalépett hozzá két rendőr, és felszólították, hogy húzza össze a cipzárt a pulóverén, hogy ne látszódjon a felirat. A rendőrök szerint ugyanis a felirattal Flynn megsértette a közrendről szóló törvényt, mivel egy káromkodás olvasható a pólóján, ami megbotránkozást válthat ki másokból. 

A nő viszont nem hagyta magát, és jogi lépéseket tett, mivel szerinte a rendőrségi fellépéssel abban az alapvető jogában korlátozták, hogy kifejtse politikai véleményét. Mint a Guardian írja, Flynn a napokban egy bocsánatkérő levelet kapott a Brit Közlekedési Rendőrség főparancsnokától, melyben azt írja, hogy a felszólítás a rendőrök részéről, hogy fedje el a pólóját, jogsértő volt. A parancsnok egyben megerősítette, hogy a póló viselése önmagában nem vezethet senkinek a letartóztatásához, sem pedig az elfedésre történő felszólításhoz. 

Flynn a lapnak elmondta, hogy örömmel fogadta a rendőrség elnézéskérését, és így még nyugodtabban fogja hordani a pólót máskor is. Beszélt arról is, hogy azért indított jogi eljárást, mert úgy érezte, túl nagy a tét: egy autoriter állam két korai jele szerinte éppen az lehet, ha megszabják neked, mit viselhetsz, illetve ha megtiltják, hogy szidd a kormányt. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

444.hu/2020/07/10/elnezest-kert-a-brit-rendorseg-a-notol-akire-korabban-raszoltak-hogy-fedje-el-a-fuck-boris-feliratu-polojat

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?