márc 29, 2021
7 Views
0 0

Ellenzi a robotok felfegy­verzését egy New York-i politikus

Written by

2021. március 29. 14:13, hétfő

A vita egy februári helyi rendőrségi bevetés után lángolt fel.

Ben Kallos demokrata politikus, New York város tanácsnoka szeretné elérni, hogy a robotokat ne lehessen felfegyverezni. Kallos leszögezte, hogy senki sem akar egy olyan jövőt, amelyben a város úgy néz ki és olyannak is tűnik, mint a Black Mirror című sorozat egyik epizódja. Már napjainkban is létezik olyan technológia, amely lehetővé teszi a gépek felfegyverzését, de ahhoz, hogy ezt a dolgot meg lehessen akadályozni, már most cselekedni kell, mielőtt azt integrálják a törvényekbe.

A politikus megelőző intézkedésként kibővítené a Public Oversight of Surveillance Technology (POST Act) nevű jogszabályt és a New York-i városi rendőrségnek (NYPD) a jövőben megtiltaná a felfegyverzett robotok alkalmazását vagy az ezzel való fenyegetőzést. Emellett a politikus azt akarja, hogy a gépeket ne lehessen olyan módon bevetni, amely nagy valószínűséggel halálesetekhez vagy súlyos sérülésekhez vezet.

[embedded content]

A városi tanácsnok azután karolta fel a témát, hogy februárban az NYPD Bronxban egy akcióban bevetett egy robotot, mert a tetthelyen lévő szituáció nem volt világos. A fegyverek nélküli modellt a hivatal Digidognak nevezi és gyakorlatilag a Boston Dynamics nevű cég Spot típusú robotkutyája. A New York-i városi rendőrség egyik szóvivője akkor azt hangsúlyozta, hogy a Digidogot lámpákkal és kamerákkal szerelték fel, így valós időben tudja közvetíteni a környezetében zajló eseményeket.

Kallos a Wired megkeresésére azt taglalta, hogy azzal semmi problémája nincs, ha egy gépet például egy bomba hatástalanítására használnak, vagyis nem szeretné betiltani a robotokat. Robert Playter, a Boston Dynamics vezetője a felvetésekre úgy reagált, hogy a vállalat felhasználási feltételei megtiltják a vásárlóknak a termékek fegyverekkel való felszerelését vagy fegyverként való alkalmazását.

sg.hu/cikk.php?cid=144874

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
SG.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?