máj 1, 2021
5 Views
0 0

Ellenzéki képviselők: részsiker a rabszolgatörvény alaptörvény-ellenesnek nyilvánítása

Written by

Ellenzéki képviselők: részsiker a rabszolgatörvény alaptörvény-ellenesnek nyilvánítása

A rabszolgatörvényként ismertté vált jogszabály több pontja is alaptörvénybe ütközik – jelentette ki az Alkotmánybíróság. A szervezet július végéig adott határidőt a munka törvénykönyvének módosítására. Az ellenzéki pártok és a szakszervezetek szerint ugyanakkor egyelőre csak részsikerről lehet beszélni.

Ellenzéki képviselők: részsiker a rabszolgatörvény alaptörvény-ellenesnek nyilvánítása

Az Országgyűlés elmúlt évtizedének egyik legemlékezetesebb napja volt 2018. december 12-e. Az országház ezen a napon fogadta el a rabszolgatörvényként elhíresült tervezetet. Az ellenzéki képviselők sípokkal és a házelnöki pulpitus elfoglalásával tiltakoztak a törvény ellen. 

Az ellenzéki képviselők kiállása és az utcai tüntetések ellenére is módosította a fideszes többségű Országgyűlés a munka törvénykönyvét. Ezután azonban a párbeszedés Szabó Tímea és a jobbikos Gyöngyösi Márton az Alkotmánybírósághoz fordult. Mostanra kiderült, beadványuk célt ért. Az Alkotmánybíróság ugyanis kimondta: a rabszolgatörvény több pontja is alkotmányellenes.

“Azt gondolom, részeredménynek tekinthető, nagyon fontos részeredménynek, hiszen az alkotmánybíróság mégiscsak azt mondta ki, hogy még a fideszes alaptörvény szerint sem lehet akármit megtenni a magyar dolgozókkal. Igenis, a magyar melós nem rabszolga, jár neki a túlóra pénz, jár neki a pihenőidő”

 – fejtette ki Jakab Péter jobbikos képviselő az ügy állását az ATV Híradójának.

Az Alkotmánybíróság pénteki határozatában azt mondta ki, hogy a három éves munkaidőkeret ellenére, maximum egy év alatt ki kell jönnie a pihenőidő átlagának, és a rendkívüli munkavégzéssel is egy év elteltével el kell számolnia a munkáltatónak az alkalmazott felé.

Továbbá azt is kimondta, hogy a kollektív, 3 évre szóló szerződés esetleges időközben történő felmondása esetén is érvényesülnie kell a többletgaranciáknak, melyeket a szakszervezet „kialkudott” a 36 hónap elfogadásáért cserébe.

“Nem vagyunk elégedettek a döntéssel, ez csak egy részsiker. Az MSZP akkor lesz elégedett, hogyha teljes mértékben el tudjuk törölni a rabszolgatörvényt” – nyilatkozta az ATV Híradójának Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese.

A szocialista Komjáthi Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy az MSZP előválasztási programjában kiemelt szerepet kap majd a dolgozók érdekképviselete.

“Nagyon komolyan gondoljuk, hogy nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk. A dolgozókat nem szabad hagyni kizsákmányolni, nem szabad hagyni kizsigerelni”

 – hangsúlyozta az elnökhelyettes.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint kedvező döntés született, ugyanakkor szerinte is csak részsikernek tekinthető az Alkotmánybíróság határozata.

“Ez a döntés valamelyest megerősíti azokat a garanciális elemeket, amik a 400 órás túlmunkával kapcsolatosan hiányoznak a mostani szabályozásból. Tehát ez a döntés kedvező a munkavállalóknak, azonban még nem elégséges ahhoz, hogy elégedettek lehessünk” – mondta el az ATV Híradójának Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Kordás László azt szeretné, hogy a kormány tárgyalóasztalhoz üljön a szakszervezetekkel egy új munkatörvény létrehozása érdekében.​

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210501-ellenzeki-kepviselok-reszsiker-a-rabszolgatorveny-alaptorveny-ellenesnek-nyilvanitasa

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?