jún 4, 2021
8 Views
0 0

Elképesztő pusztítást okozott az ősi szökőár

Written by

Skócia északi és keleti partvidékén 8200 évvel ezelőtt óriási cunami söpört végig, ez volt a Storegga szökőár. Egy új tanulmányban a katasztrófa hatásait modellezik – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.

A Sheffieldi, a St. Andrews-i és a Yorki Egyetem kutatói szerint ha ma pusztítana egy hasonló erejű cunami, az a magasabb tengerszint és a sűrűbb populáció miatt sokkal nagyobb károkat okozhatna. A számítások alapján az esemény potenciálisan elpusztítaná Arbroath, Stonehaven, Aberdeen, Inverness és Wick azon részeit, amelyek a tengerszint felett 10 méternél alacsonyabb, közvetlenül a tengerre néző beépített területekkel rendelkeznek.

A szakértők modellezéssel becsülték meg, hogy a hullám milyen messzire jutott a szárazföld belsejében. A kutatók szerint a víz akár több mint 28 kilométerre is benyomulhatott.

Ez ma valószínűleg teljesen elpusztítana egy olyan várost, mint amilyen a 12 ezer lakosú Montrose.

A Soregga szökőár az elmúlt 11 ezer év legnagyobb természeti katasztrófája lehetett az Egyesült Királyság területén. Az eseményt a Norvég-tenger fenekén bekövetkezett földcsuszamlások váltották ki, a víz feltehetően elárasztotta Doggerlandot, azt a szárazföldi hidat, amely a mai Nagy-Britannia, Dánia és Hollandia területét kötötte össze. A cunami katasztrofális hatással lehetett a korszak népességére.

Jasper Meddock / Getty Images

A kutatásban a szökőárból származó üledékeken és lerakódásokon lumineszcens kormeghatározást végeztek, amely az objektumok napfénynek való kitettségét követően kibocsátott energiát méri. Az aberdeenshire-i Marytonban található üledéklerakódások kormeghatározásának segítségével a kutatók meg tudták állapítani a szökőár pusztításának erejét és idejét. Hasonló lerakódásokat vizsgáltak Skócia keleti és északi partvidékén, illetve a norvég partok mentén, továbbá a Shetland- és a Feröer-szigetek mellett.

Mark Bateman, a Sheffieldi Egyetem szakértője szerint bár a Storegga cunamiról már egy ideje tudnak a kutatók, az üledékek elemzésével először modellezték, hogy milyen messzire jutott be a mai Skócia szárazföldjére. A szakember hozzátette, ilyen léptékű fenyegetés manapság nem várható Norvégia felől, de a világszerte tapasztalható vulkáni tevékenység miatt Nagy-Britannia azért ki van téve az áradási események kockázatának. Az egykori szökőárak modellezése segíthet a felkészülésben.

24.hu/tudomany/2021/06/04/storegga-szokoar-cunami-foldcsuszamlas/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?