máj 19, 2021
7 Views
0 0

Elképedtek a gyalogosok a rendőrség akcióján – a bringások következnek?

Written by

Mint arról az Infostart is beszámolt, a „Zebra-terv” elnevezésű, múlt keddtől csütörtökig tartó akcióban a rendőrök testkamerát és civil járműveket is bevetve ellenőrizték a gyalogosok és a járművezetők szabálykövető magatartását. A több mint ezer helyszínen tartott ellenőrzésben mintegy 1200 rendőr vett részt 136 testkamerával és 562 járművel.

A hatóság emberei féktávolságon belül „mert a zebrán elsőbbségem van” meggyőződéssel autók elé lépő gyalogosoktól az átkelőhelyeket túl nagy sebességgel megközelítő, vagy éppen a már zebrán tartózkodók között még szép lassan áthaladó autósokig mindent láttak – írja most a Közlekedésbiztonság nevű szakportál az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság beszámolójára hivatkozva.

A gyalogosokat szinte sokkolta a rendőrség akciója.

Ők eddig csak ritkán találkoztak, ha találkoztak egyáltalán olyan rendőrrel, aki szabálytalanul közlekedő gyalogosokkal szemben intézkedett volna. Bár a rendőrség állítja, ők minden szabálytalankodóval szemben egyformán eljárnak, legyen az autós, motoros vagy éppen gyalogos, a gyalogosokkal szembeni fellépés eddig legalábbis nem volt túl gyakori.

Ezért is döbbentette meg a szinte kizárólag csak gyalog és közösségi közlekedéssel közlekedőket, hogy egyszer csak megállítja őket egy civil, rendőrigazolványt villant, igazolja magát, majd a testére rögzített kamerára mutatva közli a döbbent gyalogossal, hogy fáradjon a közelben parkoló autóhoz, mert ilyen és ilyen szabálysértést követett el, aminek most következményei lesznek – teszi hozzá az oldal, amely úgy értesült:

a testkamerákat nem szerelik le a rendőrökről.

Vagyis később is számíthatnak a gyalogosok arra, hogy civil ruhás rendőrök ellenőrzik majd őket. És mivel a zebrán bekövetkező közlekedési balesetek közel felét a gyalogosok okozzák a figyelmetlenségükkel és a rájuk vonatkozó szabályok be nem tartásával, a rendőrség sejtetni engedte, hogy nem feltétlenül lesznek tartósan olyan elnézők velük szemben sem, mint a mostani akcióban voltak.

Ugyanakkor más közlekedők is számíthatnak arra, hogy közéjük vegyült testkamerás rendőrök állítják meg majd őket, amennyiben szabálytalanságokat követnek el. A Magyar Nemzet úgy tudja, hamarosan a szabálytalankodó kerékpárosok is „célponttá” válhatnak.

Nyitókép: Police.hu

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?