máj 26, 2021
0 View
0 0

Elk.rtuk – Egy fiatal lány és MTV-s barátja vált célponttá az őszödi beszéd kiszivárogtatása után – újabb részletek, fotók

Written by

Magyarország elmúlt évtizedeinek legsúlyosabb politikai botrányát dolgozza fel az Elk*rtuk című új mozifilm.

Az előzetest itt nézheti meg!

A történet szerint, amikor egy fiatal, ambiciózus elemzőlány rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll az MTV-nél újságíró-gyakornokként dolgozó szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel lebukik a főnöke előtt, egy nagy hatalmú kör célpontjává válnak. Ezért miközben a beszéd kiszivárogtatásának hátterét, a tévészékház ostromát és a budapesti rendőrattakokat kutatja, nem csak a karrierje kerül veszélybe.

A produkció 50 napos forgatásán több mint 100 fős forgatócsoport dolgozott, a legbonyolultabb jeleneteknél 140 fő volt jelen. Az összesen 1200 főnyi statisztéria mellett több mint 40 színész szerepel a filmben. A forgatás 31 különböző helyszínen zajlott, Budapest 7 különböző kerületében, többek között az egykori MTV székházban, az Alagútnál és a Lánchídon, az Alkotmány utcában, a Szabadság téren, továbbá 2 műteremben megépített díszletekben. A film 70%-a éjszaka forgott, egyebek mellett a kaszkadőrős, autós jelenetek is. Az utómunkálatokon is 25-30 fős stáb dolgozik, akik már a terepszemlék alatt bekapcsolódtak a megvalósításba, hogy a CGI trükkök észrevehetetlenül egybesimuljanak a forgatott felvételekkel, látványos mozis élményt biztosítva. A forgatás a járványügyi intézkedések és a produkció egészségvédelmi terve alapján a lehető legnagyobb körültekintéssel zajlott.

A főleg magyar alkotókból álló stáb munkáját két nemzetközileg elismert szaktekintély irányította. A film rendezője a brit Keith English, akinek legutóbbi, The More You Ignore Me címet viselő filmje 2019-ben elnyerte a brit National Film Awards-on a legjobb vígjátéknak járó elismerést.

Keith English / Forrás: Megafilm - Fotó: Dombovári Tamás

Keith English / Forrás: Megafilm – Fotó: Dombovári Tamás

“Ez a film egy politikai thriller, de valójában inkább morális thriller, ami arról szól, hogy a hatalmon lévőkkel kapcsolatos események, az akkori kormány döntései, hogyan befolyásolják a hétköznapi emberek életét. Ez nem csupán egy magyar történet, hanem egy nagyon emberi, globális mese.”

– árulta el a nemzetközileg közismert rendező.

“Színészeket instruálni a világon mindenhol ugyanolyan folyamat, nem számít a nyelv. Ha egyszer megérzed egy nyelv dallamát, elkezded megérteni, hogy milyen érzések vannak a sorok mögött. Valójában a szavaknál sokkal fontosabb az érzelem. A magyar stábbal öröm volt dolgozni.” mondta Keith English a forgatásról. “Úgy vélem, ez egy elég meglepő film lesz. Sokan találgatják, hogy vajon miről szól majd, és mi a célja? Én csak annyit mondok, hogy nem az lesz, aminek gondolják. Azt remélem, hogy a nézők élvezni fogják.”

Operatőrként csatlakozott a filmhez a barcelonai születésű Josep M. Civit, aki több évtizedes pályafutása alatt, olyan nemzetközileg ismert alkotókkal is dolgozott, mint Brian de Palma, Penelope Cruz, Agustí Villaronga vagy Bigas Luna.

Josep M Civit / Forrás: Megafilm - Fotó: Dombovári Tamás

Josep M Civit / Forrás: Megafilm – Fotó: Dombovári Tamás

“Úgy gondoltuk, hogy ennek a történetnek nagyon filmesnek kell lennie, képi világában is ugyanolyan színvonalúnak, mint egy nemzetközi mozinak. Olyan kamerákkal dolgoztunk, amilyeneket a James Bond filmekben is használtak. Közben pedig mindennek nagyon naturálisnak kellett lennie, hogy hihető legyen, hiszen eredeti felvételeket is használtunk az MTV ostromáról. Össze kellett fésülni a világítást és az igazi felvétel hangulatát.” mondta a nemzetközileg elismert operatőr. “A valós események súlyosak és erősek. Lenyűgöztek az emberek mögötti arcok: minden alkalommal, amikor a kamera elhaladt egy arc mellett, megpróbálja felfedezni egy kicsit, hogy mi van mögötte. És ez a visszatükröződés az, ami nagyon fontos a rendőrség és a tüntetők oldalán is. Volt valami a lelkükben, amit megpróbáltuk lefényképezni és megmutatni. Éreztem, hogy meg kell csinálnunk ezt a filmet, mert úgy gondolom, hogy a főszereplő lánynak a története univerzális történet. Helyi és egyetemes egyszerre.”

A filmet Bendi Balázs jegyzi forgatókönyvíróként, akinek Golden Age című sorozatterve a 2019-es Hypewriter pályázaton 260 terv közül végzett az első helyen. A film producerei Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya, vágója Rumbold László, látványtervezője Pintér Réka, jelmeztervezője Zelenka Nóra, zeneszerzője Rakonczai Viktor, valamint a CGI és VFX trükkök Mórádi Gábor és Asi Ashraf Hassan Elsayed vezetésével készülnek.

Kálomista Gábor / Forrás Thália Színház Bodnár Zsófia

Kálomista Gábor / Forrás Thália Színház Bodnár Zsófia

„Arra vállalkoztunk, mint ami Amerikában vagy Nyugat-Európában rendszeres a filmes kultúrában: játékfilmként feldolgozni egy történetet, amit úgy gondolunk, hogy érdemes elmesélni.” – mondta Kálomista Gábor producer. „Ez egy ilyen történet, hiszen a 2006 őszén történt események sorozata a rendszerváltozás utáni Magyarország valószínűleg legnagyobb politikai, közéleti, emberjogi botránya.”

Helmeczy Dorottya /Forrás: Megafilm - Fotó: Horváth Gábor

Helmeczy Dorottya /Forrás: Megafilm – Fotó: Horváth Gábor

Helmeczy Dorottya producer elárulta, miért külföldi alkotópáros jegyzi a filmet: „A megszületésekor megfogalmazódott a gondolat, hogy legyen külföldi rendezője a Filmnek, aki nem élte át velünk 2006-ot, és a történetet látja a könyvben. Nagyon sok rendezővel beszélgettem tavaly ősszel, online, a pandémiából fakadóan, és Keith volt közöttük a legemberibb. Ez a történet pedig az emberi jogokról szól. Így esett rá a választás. Keith javasolta Josepet, hogy legyen a Film DOP-je, akiről már az első zoom beszélgetésem után biztos voltam benne, hogy Josep maga a rock and roll.”

Sőt, már Facebook oldala is van a filmnek:


Galéria

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/sztarvilag/filmklikk/elkrtuk-film-reszletek-kalomista-gabor-gyurcsany-ferenc-2006-keith-english/cyxpkbl

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?