ápr 27, 2021
5 Views
0 0

Éljen az ortodoxia! – letartóztattak egy szélsőjobboldali EP-képviselőt Brüsszelben

Written by

Nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vették Brüsszelben Joánnisz Lagósz görög európai parlamenti képviselőt, az Arany Hajnal radikális jobboldali görög párt egyik korábbi tagját – számol be róla az MTI. 

Lagószt azt követően vehették őrizetbe, hogy az Európai Parlament – a belga hatóságok kérésére –  658 igen, 25 nem és 10 tartózkodó szavazat mellett feloldotta fel a görög képviselő mentelmi jogát.

Előállításának tényét a képviselő a Twitteren közzétett üzenetében erősítette meg. 

A tolvajok, az ateisták, a görögellenesek börtönbe visznek. Hű maradok Krisztushoz és Görögországhoz. Büszke vagyok arra, hogy soha nem hajoltam meg. Éljen Görögország! 

– írta.

Kiadatása esetén 13 évnyi börtönbüntetés várhat a képviselőire – aki 2018-ban lépett ki az Arany Hajnalból –, ugyanis tavaly ilyen időtartamra szóló letöltendő börtönbüntetést szabott ki egy athéni bíróság a párt több tagjára és vezetőjére. Akkor már elítélték Joánnisz Lagószt is, ő viszont a görögországi elfogatóparancs kiadásakor Brüsszelbe utazott.

A görög bíróság 2020-ban bűnszövetkezetnek minősítette a pártot abban a perben, amelyben négy ügyet egyesített: Pavlosz Füsszasz baloldali rapper meggyilkolását, bevándorló halászok és baloldali aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a bűnszervezetként való működés vádját.

A hat évvel ezelőtt elkezdődött pernek 68 vádlottja volt, és közülük mintegy 50-et ítéltek el különböző bűncselekményekért: bűnszervezethez tartozásért, emberölésért, garázdaságért, illegális fegyvertartásért. A többieket felmentették. A vádlottak között volt a párt 17 korábbi parlamenti képviselője és több rendőr.

A radikális pártot a kilencvenes évek elején alapították, és sokáig csak egy kis szélsőséges csoportosulás volt. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik legnagyobb erejévé vált. Népszerűségét sokak szerint a gazdasági válságnak és a idegengyűlölő szólamainak köszönhette. A párt és utcai bűnbandák kapcsolatára Füsszasz meggyilkolását követően derült fény. A zenészt a nyílt utcán lincselték meg.

Az Arany Hajnal népszerűsége a gyilkosság óta zuhanásszerűen csökkent, a 2019-es választásokon be sem jutott a parlamentbe.

index.hu/kulfold/2021/04/27/letartoztattak-egy-szelsojobboldali-gorog-ep-kepviselot-arany-hajnal-brusszel/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?