ápr 28, 2021
3 Views
0 0

Elítélték a tizennyolc milliárdos kolumbiai drogpénzt tisztára mosó magyarokat

Written by

Elítélték a tizennyolc milliárdos kolumbiai drogpénzt tisztára mosó magyarokat

A Fővárosi Törvényszék a mai napon különböző mértékű fegyház- és börtönbüntetésre, felfüggesztett börtön és pénzbüntetésre ítélt 33 személyt egy többek között bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és orgazdaság bűntette miatt indult eljárásban – írta portálunknak a törvényszék sajtóosztálya. A bíróság egyes vádlottakkal szemben 27 millió 583 ezer forintra, különböző összegű külföldi valutákra, teljes bankszámlákra, valamint vagyontárgyakra vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítélet szerint a vádlottak bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy kolumbiai kábítószer-kereskedelemből származó, nagy összegű euró és dollár készpénzt Hollandiából és Spanyolországból személygépjárműbe rejtve Magyarországra szállítsanak. A bűnszervezet vezetői által felkért személyek Magyarországon és Szlovákiában bankszámlákat nyitottak, amelyekre a Magyarországra hozott készpénzt befizették és ahonnan ezt kínai cégek számláira utalták át.

A vádlottak egy vietnami illetőségű, később az Amerikai Egyesült Államokban elfogott és elítélt személy irányítása alapján 2013-ban és 2014-ben 18 milliárd forintot meghaladó értékű pénz eredetének elleplezésében vettek részt. Részben ugyanezen vádlottak 2014 végétől kezdődően jövedéki adó elől elvont, szerb és ukrán csempészett cigaretta szállítását szervezték Magyarországról Szlovéniába, Franciaországba és Angliába rejtekhelyes autóval, kisbusszal, valamint teherautók pótkocsijának hátfalába rejtve. A vádlottak a 2015. május 26-án történt elfogásukig mindösszesen 787 300 doboz cigarettát szereztek meg és értékesítettek.

Az ügyészség 2017 végén összesen 36 személlyel szemben emelt vádat. A Fővárosi Törvényszék az előkészítő ülések során egy vádlottal szemben – annak beismerése folytán – már ítéletet hirdetett, majd a tárgyalási szakban két terhelt esetében – azok elhalálozása miatt – megszüntette az eljárást. A bíróság összesen 18 érdemi tárgyalási napon vett fel bizonyítást, azonban 2020-ban és 2021-ben – döntően a koronavírusos betegségek és az elrendelt korlátozások miatt – összesen 16 tervezett napon nem lehetett tárgyalást tartani. A 2020 őszén megtartott vádbeszédet és a 2021 februárjában megtartott védőbeszédeket követően a bíróság 2021. április 28-án, a vádlottak utolsó szó jogán tett nyilatkozatai után hirdetett ítéletet.

A harminchárom vádlott közül tizenhat főt többek között bűnszervezetben, folytatólagosan, társtettesként elkövetett pénzmosás, folytatólagosan elkövetett orgazdaság, valamint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt kettő és kilenc év közötti, különböző mértékű és végrehajtási fokozatú letöltendő szabadságvesztésre ítélt. Hat főt felfüggesztett börtönbüntetésre, hármat pénzbüntetésre ítélt, míg egy személyt orgazdaság vétsége miatt 3 évre próbára bocsátott. Öt főt a bíróság felmentett az ellenük orgazdaság, bűnszervezetben való részvétel, illetve bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vád alól. Tizennégy fő esetében a szabadságvesztés mellett 300 ezer és 5 millió forint közötti összegben pénzbüntetéseket is kiszabott a bíróság.

A Fővárosi Törvényszék a büntetések kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe többek között a vádlottak terhére fel nem róható időmúlást, egyes terheltek büntetlen előéletet, egészségügyi állapotát, idős korát, más vádlottak esetében azt, hogy kiskorú gyermekről gondoskodnak, továbbá néhány érintettnél a beismerést is. Súlyosító körülmény volt azonban néhányuknál a büntetett előélet, a társtettesi elkövetés, valamint az, hogy cselekményüket hosszú időn át, szervezetten, kimagasló értékre követték el – írta a bíróság.

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/eliteltek-a-tizennyolcmilliardos-kolumbiai-drogpenzt-tisztara-moso-magyarokat/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?