márc 29, 2021
5 Views
0 0

Elindult Európa legnagyobb csillagászati együttműködése

Written by

Az  OPTICON és a RadioNet elindította Európa legnagyobb földi csillagászati megfigyelőrendszerét, amely a H2020 program keretein belül 15 millió eurós támogatást kapott – írja az Eurekalert. Eddig két ilyen együttműködés élt a kontinensen, egyik a látható fénytartományban dolgozott, míg a másik a rádióhullámok tartományában. A mostani kollaboráció mindkettőt egyesíti.

Ahogy egyre többet tudunk az univerzumról, úgy van egyre nagyobb szükség olyan komplementer technológiákra, amelyekkel az új felfedezéseket megérthetjük. Az OPTICON-RadioNet PILOT (ORP) több mint húsz teleszkóp megfigyeléseit egyesíti majd, és az új projekt abban is segít, hogy a

csillagászat különböző szakterületein dolgozók könnyebben hozzáférjenek ezekhez az adatokhoz.

Az ORP kifejezetten elősegíti majd az úgynevezett multi-messenger vagy többcsatornás csillagászat fejlődését, amely annyit jelent, hogy különféle égitesteket, jelenségeket egyszerre lehet vizsgálni a gravitációs és az elektromágneses hullámok tartományán.

15 európai ország szakértői, ausztrál és dél-afrikai kutatók és 37 kutatóintézet szakemberei már most csatlakoztak a konzorciumhoz.

24.hu/tudomany/2021/03/29/elindult-europa-legnagyobb-csillagaszati-egyuttmukodese-opticon-radionet/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?