ápr 29, 2021
9 Views
0 0

Elindult a kínai űrállomás főmodulja

Written by

Kína csütörtökön fellőtte a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, amelynek neve Tian-he, vagyis magyarul Mennyei Harmónia. A modult egy Hosszú Menetelés 5B nevű rakéta vitte fel a vencsangi űrközpontból, amely Hainan szigetén található. Ez egy újabb nagy lépés az ország űrkutatási programjában, amelynek keretében az utóbbi hónapokban számos jelentős eredményt értek el.

Az állandó űrállomás létrehozásához a mostanival együtt 11 missziót kell teljesíteni, a jövő év végére pedig felküldik az állomásra az első háromtagú űrhajóscsoportot, amely immár hosszú ideig, hat hónapig fog az űrben tartózkodni.

Vasárnap jelentette be a kínai holdkutatási program egyik szakértője, hogy az ország a Csang’o-6 űrszondát 2024-ben akarja felbocsátani. Ezzel a szondával a Hold árnyékos oldalán, a Déli-sark-Aitken-medencében gyűjtenek majd talajmintákat.

A 2018 decemberében útnak indított Csang’o-4 volt az első űrszonda, amely puha landolást hajtott végre az Aitken-medence 180 kilométer széles Von Karman-kráterében. A Csang’o szondák fontos elemei a kínai űrkutatási programnak. Ebben egy olyan szonda is szerepel, amely egy robotrover leszállását készíti elő a Marson – számolt be az MTI.

index.hu/techtud/2021/04/29/kina-urkutatas-hold-tian-he-mennyei-harmonia/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Tech-tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?