jún 6, 2021
3 Views
0 0

Elhunyt az ország egyik leghíresebb basszusgitárosa

Written by

Elhunyt az ország egyik leghíresebb basszusgitárosa

Meghalt a legendás magyar basszusgitáros, Szappanos György, közölte oldalán a Budapest Music Center.

Elhunyt az ország egyik leghíresebb basszusgitárosa

Magyarország egyik leghíresebb basszusgitárosát veszítettük el – írja az Index.

Szappanos György még általános iskolai évei során kezdett el zongorázni és gitározni, majd érdeklődése egyre inkább utóbbi felé irányult, miután megkapta első Jolana basszusgitárját. 

Jazz iránti lelkesedése, mely később rajongásig fejlődött Török György jazzgitárosnál töltött növendékévei alatt bontakozott ki. A híres zenész a műfajt a leginspiratívabbnak és egyben legkimeríthetetlenebbnek tartotta.

Zeneiskolás évei után nagybőgő szakon nyert felvételt a konzervatóriumba, ugyanis akkoriban még nem létezett basszusgitár szak, de ezután ismét visszatért szeretett hangszeréhez, a basszusgitárhoz.

[embedded content]

Pályája kezdetén Babos Gyula zenekarában játszott, majd többek között a Tátrai Bandet és a Boom-Boom együttest erősítette. Mohai Tamással és Hirlemann Bertalannal megalapították a legendás Háború együttest, mellyel eMeRTon-díjat kaptak. A hazai jazz élet majdnem minden szereplőjével játszott együtt – összegzi életművét a Budapest Music Center.

2003-ban hozta létre saját jazz-rock zenekarát Full Playback néven. Nagy János zongoristával közel tíz éve játszanak együtt különböző formációkban.

Nagy János Hasbeszélő című kortárs báboperájában szintén ő basszusgitározott, ezzel is bizonyítva sokszínűségét és műfaji határokat nem ismerő tudását.

Kétszer is megválasztották az év basszusgitárosának.

Az utóbbi időben a Free Style Chamber Orchestra, a Tumba Y Quema, a Tóth Sándor Quintet, Pálinkás Gergely és zenekara, illetvea Libido nevű együttesekben játszott, emellett pedig zenét is oktatott.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210606-elhunyt-az-orszag-egyik-leghiresebb-basszusgitarosa

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?