ápr 29, 2021
4 Views
0 0

Elfogadta az Európai Parlament a vakcinaútlevél bevezetését

Written by

Elfogadta az Európai Parlament a vakcinaútlevél bevezetését

A módosító javaslatokat, amelyek az EU által jelenleg nem engedélyezett vakcinák elfogadására szólította fel a tagállamokat, leszavazták.

Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet – közölte Ujhelyi István EP-képviselő közleményében. 

Ahogy a 24.hu írja, Ujhelyi kijelentette, hogy „azt a határozott álláspontot képviselte a szavazáskor, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinatípust kapott.”

A döntés viszont az lett, hogy

a tagállamok maguk döntik el, hogy melyik nem uniós vakcinát és milyen módon ismerik el a vakcinaútlevél részeként

– közölte Ujhelyi. 

Az EP-képviselő hozzátette: szerinte szükség van egy olyan egységes, jól koordinált igazolvány-rendszerre, amely garantálja az európaiak egészségét és biztonságát. Az AU belső határainak megnyitása lehetővé tenné újra a szabadabb mozgást – véli a politikus.

Szerinte egyetlen módon lehetne megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet: ha az orosz és a kínai oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát.

Fejlesztés alatt az oltási útlevél

atv.hu 

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210429-elfogadta-az-europai-parlament-a-vakcinautlevel-bevezeteset

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?