máj 29, 2021
21 Views
0 0

Elfogadhatónak tartják az EBESZ tervét az örmény-azeri feszültség csökkentésére

Written by

Elfogadhatónak tartják az EBESZ tervét az örmény-azeri feszültség csökkentésére

Örményország számára elfogadható az EBESZ minszki csoportja társelnökeinek terve az örmény-azeri határon végrehajtandó csapatszétválasztásra a két ország közötti feszültség csökkentése céljából – jelentette ki szombaton Nikol Pasinján örmény ügyvivő kormányfő.

A politikus az általa vezetett Állampolgári Megegyezés párt aktivistáival tartott találkozón közölte, hogy Jereván kész hátravonni csapatait, de hasonló intézkedést vár Bakutól is.

Tájékoztatása szerint a minszki csoport, melynek társelnökei Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok, azt ajánlja a feleknek, hogy vonják vissza a csapataikat, majd a minszki csoport közreműködésével kezdjék meg a határkijelölés folyamatát. Pasinján kijelentette, hogy országa készen áll erre, amint Baku is késznek nyilvánítja magát a hasonló intézkedés megtételére. Elmondta:

az egyidejű csapatszétválasztás mellett Örményország támogatja orosz határőrök és a minszki csoport országai megfigyelőinek telepítését a határra.

Az örmény-azerbajdzsáni határon Gegarkunik és Szjunik örmény tartományok térségében május 12. óta feszült a helyzet. Csütörtökön Azerbajdzsán azt állította, hogy hat örmény katonát ejtett foglyul, amikor szabotázs céljából megpróbálták átlépni a határt. Az örmény fél szerint viszont a katonák az örmény határon belül voltak, és mérnöki munkálatokat végeztek. Pasinján az incidenst emberrablásnak nevezte, amely miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult panasszal.
 
Az ügyvivő örmény kormányfő kifejtette, hogy a nemzetbiztonság terén Oroszország Örményország fő partnere, amellyel védelmi megállapodása van. Emellett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) Örményország alapvető biztonsági rendszere, és annak is kell maradnia” – tette hozzá a politikus.

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210529-ormenyorszag-szamara-elfogadhato-az-ebesz-terve-az-ormeny-azeri-feszultseg-csokkentesere

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?