ápr 27, 2021
7 Views
0 0

Éleződik a mianmari helyzet: felkelők rohanták le a hadsereg egy állását

Written by

A Karen Nemzeti Unió (KNU) fegyveres szárnya a reggeli órákban indított támadást a mianmari hadsereg pozíciója ellen, helyi beszámolók szerint jól kivehető volt a gépfegyverek kerepelése. Az Irrawaddy helyi lap szerint az akciónak halálos áldozatai is vannak, de ezt a KNU szóvivője nem erősítette meg. 

[embedded content]

Az MTI azt írja: a gerilláknak egyebek között nagy kaliberű fegyverek tucatjait, számos lőszert és robbanószerkezeteket sikerült zsákmányolniuk a hadseregtől. 

A hadsereg a február eleji puccs óta rendszeresen légicsapásokat mért az etnikai kisebbségek által is lakott területekre, köztük a karenekre. A lázadók szóvivője szerint

immár több mint 24 ezer karen kénytelen meghúzni magát a dzsungelben a mianmari hadsereg légicsapásai miatt.

Elmondása szerint a települések felett folyamatosan vadászrepülőgépek repülnek, ezért az emberek nem mernek visszamenni otthonaikba.

A mianmari hadsereg később légicsapásokat mért a karen gerillaszervezet állásaira. Egyelőre ebben az esetben sem tudni, hogy voltak-e halálos áldozatok.

Az amerikai finanszírozású Radio Free Asia műsorszolgáltató eközben arról adott hírt, hogy a puccs után alakult egy másik, etnikai kisebbségek alkotta milícia, a Chinland Defence Force rajtaütött hétfőn egy katonai konvojon, aminek következtében legalább 15 ember vesztette életét a nyugat-mianmari Csin állam területén.

Nemzetközi megfigyelők már korábban is figyelmeztettek, hogy a katonai puccs, illetve a hadsereg konszenzust elvető ragaszkodása a hatalomhoz polgárháborúba sodorhatja a multietnikumú délkelet-ázsiai országot. 

index.hu/kulfold/2021/04/27/elezodik-a-mianmari-helyzet-felkelok-rohantak-le-a-hadsereg-egy-allasat/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?