jan 13, 2021
8 Views
0 0

Elérte a száz százalékos teljesítményszintet a próbaüzem alatt a fehérorosz atomerőmű

Written by

A fehérorosz atomerőmű első blokkja a próbaüzem során elérte a névleges teljesítményét –  közölte a Roszatom budapesti irodája szerdán az MTI-vel.

A közleményben Vitalij Poljanyin, a Roszatomhoz tartozó ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke, a fehérorosz atomerőmű projektigazgatója hangsúlyozta, a 100 százalékos teljesítményszint elérése a próbaüzem legfontosabb eseménye az atomerőművi blokkok esetében.

Ha beigazolódik, hogy a rendszerek és a berendezések megfelelnek a terv szerinti paramétereknek, a blokkot kereskedelmi üzembe állítják.

A fehérorosz atomerőmű 3+ generációs, VVER-1200-as típusú reaktorral felszerelt blokkján az indítási munkálatok 2020. augusztus 7-én kezdődtek meg, amikor a reaktor aktív zónájába behelyezték az első, friss nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemeket. Ezt követően tavaly október 11-én a reaktor teljesítményét a minimális ellenőrzött teljesítményszintre emelték, november 3-án kapcsolták rá a blokkot az egységes villamos energetikai rendszerre, majd december 22-én kezdődött meg a próbaüzem – írták a közleményben.

Ismertették azt is, hogy a két VVER-1200 típusú, 2400 megawatt (MW) összteljesítményű reaktorral felszerelt fehérorosz atomerőmű Osztrovec város mellett található. Az atomerőmű az orosz 3+ generációs technológiát használja, amely teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nemzetközi előírásainak, követelményeinek.

A fehérorosz atomerőmű első egysége az első olyan 3+ generációs blokk, amelyet orosz technológia alapján, külföldön építettek meg.

index.hu/kulfold/2021/01/13/feherorosz_probauzem/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?