ápr 27, 2021
4 Views
0 0

Elérhető a családikedvezmény-kalkulátor

Written by

A családikedvezmény-kalkulátor az éves bevallás elkészítéséhez nyújt segítséget: kiszámolható, hogy az érintett milyen összegben tud kedvezményt érvényesíteni és hogy a bevallását hogyan kell kitöltenie. A NAV kiemeli: a program kizárólag a felhasználó által megadott adatok alapján számol, ezért célszerű a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolások adatai alapján kitölteni.

A bevallás kitöltésekor nyilatkozni kell a gyerekekről, azaz az eltartottakról, kedvezményezett eltartottakról, közös igénybevétel, megosztás esetén ennek tényéről. Amennyiben a bevallási tervezet már tartalmazza ezeket az adatokat, akkor célszerű azokat ellenőrizni – teszik hozzá.

Arra is fölhívják a figyelmet, hogy a családi járulékkedvezmény alapjaként az adóalap után meghatározott, az adózót terhelő járulék vehető figyelembe. Ez például azt jelenti, hogy a munkabér után családi járulékkedvezmény alapjaként megállapított járulék nem lehet több, mint:

  • az adóalap 17 százaléka 2019-ig,
  • az adóalap 18,5 százaléka 2020-tól.

A Jogszerű családi kedvezmény kiszámítása kalkulátor segítségével meg lehet határozni az év közben jogszerűen és jogosulatlanul igénybe vett családi járulékkedvezmény összegét.

A családi kedvezményről bővebben „A családokat érintő adóalap-kedvezmények” című 73. számú információs füzetben olvashat – teszik hozzá.

Nyitókép: Pexels.com

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?