máj 28, 2021
15 Views
0 0

Elemzők: ez történhet a bérekkel idén év végéig

Written by

Elemzők: ez történhet a bérekkel idén év végéig

A bruttó bérek növekedése nem, vagy alig gyengülhet, köszönhetően az újranyitásnak, az infláció azonban azt eredményezi, hogy a reálkeresetek növekedése lényegesen lelassul.

A KSH szerint a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete 8,7 százalékkal magasabb volt idén márciusban, mint tavaly ilyenkor. mint egy évvel korábban.

A 3,7 százalékos márciusi inflációval számolva viszont a reálkereset csak 4,8 százalékkal volt több a tavalyihoz képest.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője az MTI-nek elmondta, hogy ismét a közszféra béremelkedése, így például az orvosok fizetésének emelkedés húzta fel az átlagbért, több ágazatban viszont alacsonyan maradt a növekedés: például a pénzügy-biztosítási ágazatban és illetve a közigazgatásban.

Regős kitért arra is, hogy az alkalmazottak száma februárban és márciusban nem változott, a tavalyi évhez képest emelkedést mutatott, ám a vírus megjelenése előttitől még elmarad.

A következő időszakban az újranyitással a munkaerőhiány ismét megjelenhet, ez felfelé húzhatja majd a béreket, és az ágazatok közötti eltérést is csökkentheti – véli az üzletágvezető.

Nemet mondott a Fidesz az adómentes minimálbérre

 atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210528-elemzok-ez-tortenhet-a-berekkel-iden-ev-vegeig

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?