márc 30, 2021
5 Views
0 0

Elég a 2,5 millió beoltott a nyitáshoz?

Written by

Az elmúlt 24 órában 274 halálos áldozata volt a koronavírusnak, így összesen már 20 435-en hunytak el a járvány miatt. 4609 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel számuk a járvány kezdete óta 645 733-ra nőtt. A beoltottak száma a nap folyamán átlépte a kétmilliót. A miniszterelnök korábban azt mondta: az újranyitás 2,5 millió beoltottnál kezdődhet; számos szakember azonban más számot mond. Az ATV Híradó riportja.

Továbbra is hatalmas a teher az egészségügyi dolgozókon: az összesen 222 334 aktív fertőzöttből jelenleg több mint 12 ezer koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1529-en lélegeztetőgépen vannak. De a beoltottak száma is nőtt: a hivatalos adatok szerint átlépte a kétmilliót. A Kormányzati Tájékoztatási Központ az atv.hu kérdésére közölte, hogy már több mint 3,5 millióan regisztráltak.

A miniszterelnök szerint akkor lehet megkezdeni az ország újraindítását, ha a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót. Híradónk korábban több szakembert is megkérdezett, vajon miért éppen ehhez a számhoz köti a kormány az enyhítést.

Falus András, immunológus az érték mögötti indoklást hiányolja. „Miért nem 3 millió, miért nem 3,5?” – tette fel a kérdést.

Az Új Világ Néppárt elnökségi tagja, Lantos Gabriella egészségügyi menedzser szerint a 2,5 millió, de még a 3 millió „sem jelent semmi”. „Csak annak a kockázatát, hogy elindul a fertőzöttek száma felfele” – vélekedett.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint jó cél a 2,5 millió vakcina mielőbbi beadása, de – az RTL Híradónak azt mondta – teljes biztonságban akkor lenne mindenki, ha ötmillió embert sikerülne beoltani.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa pedig arról beszélt: szerinte a nyájimmunitás mégiscsak 6-7 millió embert jelent, ettől pedig még messze vagyunk.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott járványügyi főosztályvezetője szerint ugyanakkor ez a 6-7 milliós szám még az először megjelenő vuhani vírusra vonatkozott, aminek a reprodukciós rátája sokkal kisebb volt, mint a brit mutánsé. Ócsai Lajos híradónknak azt mondta: az új variáns esetében még ennél is magasabb szám kellene ahhoz, hogy a nyájimmunitás ki tudjon alakulni. Ócsai Lajos szerint ugyanis, ha 2,5 millió beoltottnál elkezd nyitni az ország, annak komoly következményei lehetnek.

Megjegyezte továbbá, hogy még a szakemberek sem értik, hogy jött ki a kormánynak a 2,5 milliós cél.

Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos közben híradónknak nyilatkozva arra figyelmeztetett: az oltás sem jelent 100 százalékos védettséget. Ezzel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy a védettségi igazolvány neve is megtévesztő lehet, ugyanis – mint mondta – „ez csak azt igazolja, hogy megkaptuk oltást, ami ugyanakkor nem garancia arra, hogy védettek is vagyunk.”

Híradónk kereste az operatív törzset, hogy kiderüljön: van-e szándék ennek a 2,5 millió emelésére, annak fényében, hogy a vírus már nem csak az idősek, de a fiatalok esetében is képes súlyos megbetegedést okozni, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210330-eleg-a-2-5-millio-beoltott-a-nyitashoz

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?