ápr 21, 2021
5 Views
0 0

Elárulta a NEAK: így kaphat oltást az, akinek nincs választott háziorvosa

Written by

Elárulta a NEAK: így kaphat oltást az, akinek nincs választott háziorvosa

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közölte: akinek nincs választott háziorvosa, az annak a háziorvosi szolgálatnak az oltási listájában jelenik meg, amelynek a területi ellátási kötelezettségébe tartozik. A háziorvosok egy kedd esti levélben a többi között nagyobb mennyiségű Sinopharm-vakcina érkezéséről tájékoztatták, az ATV Híradónak nyilatkozó orvosok zöme viszont azt mondta: a kínai vakcina még mindig nem túl népszerű.

Hétfőtől elindul a tíz napos oltási kampány. A háziorvosokat kedd este levélben értesítették az akcióról. A levél szerint minél előbb fel kell használni a nyugati vakcinákat, mert nagyobb mennyiségű Sinopharm érkezik, amivel a 45 év feletti regisztráltakat kell elsősorban beoltani. Híradónk több mint fél tucat háziorvost keresett meg, de nyilatkozni nem szerettek volna. Viszont mindannyian azt mondták: a kínai vakcina továbbra sem népszerű. Van olyan praxis, ahol 100 emberből 14-en oltatnák be magukat Sinopharmmal.

A háziorvosok beszámolója szerint arról is szó van az említett e-mailben, hogy aki kínai vakcinával olt, az díjazásban részesül. Ez többeket felháborított. Az operatív törzs azonban cáfolta, hogy ez így lenne. Müller Cecília azt mondta: az ünnepnapokon, szabadnapokon, illetve a hétvégén történő oltásért jár díjazás. „Természetesen vakcinától függetlenül” – szögezte le az országos tiszti főorvos.

Az oltás felgyorsítását célozza az új online oltási időpontfoglaló rendszer is. Időpontot az a 70 ezer regisztrált tudott foglalni, aki ilyen SMS-t kapott. Az újfajta rendszert orvosi egyetemek oltópontjain: Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten próbálják ki. György István, az országos oltási munkacsoport vezetője azt mondta, ha a próbaüzemben megkezdett időpontfoglalások tapasztalatai pozitívak lesznek, akkor minden kórház oltópontjára online időpont foglaló rendszert fognak nyitni.

A híradónknak nyilatkozó háziorvos szerint, ha nem a háziorvosokon keresztül hívják be a betegeket oltásra, csökkenni fog az oltási hajlandóság.

Lantos István szerint ugyanis a házorvos részletekkel tud szolgálni a vakcinákról, tanácsot tud adni, meg tudja beszélni a pácienssel, hogy mikor milyen oltóanyag érkezik. Ha viszont valaki kap egy személytelen SMS-t, de mondjuk nem szeretné a szóban forgó oltóanyagot, egyszerűen minden visszajelzés nélkül otthon marad, és nem megy el az oltásra

 – mutatott rá.

Magyarországon több mint 700 ezer embernek nincs háziorvosa, hiszen a háziorvosi praxisok 10 százaléka betöltetlen. Sóshartyánban is ez a helyzet. Itt helyettesítő háziorvos adja be az oltásokat. Az oltópontokra pedig önkormányzati buszokkal jutnak el az embereket. A polgármester, Tóth Gabriella azonban híradónknak azt nehezményezte, hogy szerinte ez a megoldás veszélyt jelent az utazók számára, hiszen előfordulhat, hogy fertőzöttel utaznak egy buszon.

Egyébként, ha valakinek nincs választott háziorvosa, az a lakcíme alapján annak a háziorvosi szolgálatnak az oltási listájában jelenik meg, amelynek a területi ellátási kötelezettségébe tartozik – tájékoztatta híradónkat a NEAK. Minden oltással kapcsolatos információt ettől az orvostól lehet kérni.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210421-haziorvos-ha-nem-a-haziorvosokon-keresztul-hivjak-be-a-betegeket-oltasra-csokkenni-fog-az-oltasi-hajlandosag

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?