máj 1, 2021
3 Views
0 0

Egyre tudatosabban választanak iskolát a nyolcadikosok

Written by

Egyre tudatosabban választanak iskolát a nyolcadikosok

Az idei középiskolai felvételin a továbbtanulók legnagyobb része a szakmát és érettségit is biztosító technikumokat választotta. A szakképzés népszerűsége tavalyhoz képest újabb tíz százalékkal nőtt. Aki sehová sem jutott be, május 10-től próbálkozhat a rendkívüli felvételin.

Idén több mint 103 ezer tanuló: 90 729 nyolcadik, 7422 hatodik és 5019 negyedik évfolyamos diák felvételizett középiskolába. Az Oktatási Hivataltól (OH) kapott tájékoztatás szerint a nyolcadikosok több mint 95 százaléka bejutott a megjelölt intézmények egyikébe, a felvettek 71 százaléka ráadásul az első helyen választott iskolában kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. Úgy tűnik, a hagyományos gimnázium egyre inkább háttérbe szorul, ezúttal a tanulók harmada jelentkezett a négyéves képzésekre. Ebben a tanévben is az érettségit és szakmát egyszerre adó ötéves technikum vitte el a pálmát, ezek az iskolák a felvételizők 40,99 százalékát szerezték meg. Hároméves szakképző iskolába a diákok húsz százaléka vágyott.

A középfokú oktatásba felvettek közül 55 ezren az új szakképzésben folytatják tanulmányaikat, ez a tavalyi adatokhoz képest mintegy tízszázalékos növekedést jelent – hangsúlyozta közleményében Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár. Úgy fogalmazott: egy jó szakma elsajátítása biztos jövedelmet jelent, a mérnökképzés előszobájának számító technikumok pedig egyenes utat kínálnak a felsőoktatásba.

A technikumok és szakképző iskolák versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínálnak. Egyre több cég vállal részt a duális képzések megvalósításában, mellyel gyakran leendő munkavállalóikat képzik. Az egyetemek és a technikumok közötti együttműködések pedig lehetővé tehetik akár a diákok automatikus bejutását is a felsőoktatásba

– indokolta a szakképzés növekvő vonzerejét Bódis József, hozzátéve: az oktatók bérét 2020-ban átlagosan harminc százalékkal emelte meg a kormány. A technikumok esetében szinte minden ágazatnál nőtt az érdeklődés, a legtöbb fiatal az informatika és távközlés, a gazdálkodás és menedzsment, illetve a turizmus, vendéglátás ágazatokat választotta – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint ismert, a felvételizők nem konkrét szakmát, hanem ágazatot választanak, és csak később, az alapozó képzés után szakosodnak. Igen sok érdeklődőt vonzott a 2021 őszén debütáló kreatív technikum is, ebbe az ágazatba tartozik például a divattervezés, a mozgóképkészítés, de a hangtechnikus, a grafikus, a fotós és a dekoratőr szakok is.

A hároméves, érettségit nem adó szakképző iskolákban az idei felvételin a cukrász, a kereskedelmi értékesítő és a szakács szakmák bizonyultak a legnépszerűbbnek, a legnagyobb növekedést pedig a villanyszerelő szakma esetében tapasztalták. A legnagyobb mértékű létszámnövekedés három fővárosi – műszaki, gépészeti és gazdasági profilú – szakképzési centrumban jelentkezett. A szakképzésben 2020 őszétől minden diáknak ösztöndíj jár: a 8–15 ezer forintos havi juttatás diákszemmel nézve nem rossz pénz, pláne, hogy a képzés későbbi, gyakorlati részében 25, 60, sőt akár százezer forintos fizetést is kaphatnak a tanulók.

Nincs minden veszve azok számára sem, akik sehová nem jutottak be. Az üresen maradt férőhelyeket a május 10-én induló rendkívüli felvételi eljárásban hirdetik meg újra. A második körben elérhető iskolák és képzések az OH honlapján böngészhetők. Fontos tudni, hogy a pótfelvételin már nincs központi jelentkezés, a tanulóknak egyénileg, közvetlenül kell megkeresniük a választott középiskolát.

Forrás: Magyar Nemzet; Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/egyre-tudatosabban-valasztanak-iskolat-a-nyolcadikosok/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?