máj 18, 2021
23 Views
0 0

Egyoldalúnak tartotta, ezért nem támogatta Magyarország az EU közös nyilatkozatát Izraelről

Written by

Egyoldalúnak tartotta, ezért nem támogatta Magyarország az EU közös nyilatkozatát Izraelről

Magyarország az uniós tagállamok között egyedüliként nem támogatta az EU közös nyilatkozatát az izraeli-palesztin konfliktus ügyében – jelentette be Josep Borrell uniós főképviselő Brüsszelben.

A Euronews beszámolója szerint Borrell hangsúlyozta, hogy a mai egy nem hivatalos tanácskozás volt a külügyminiszterek között. „Ez egy nem hivatalos tanácskozás volt, így a záródokumentum sem hivatalos dokumentum. Nem szeretném félrevezetni Önöket arról, hogy egyetértés volt. Magyarország volt az a tagállam, amely ellenezte ezt” – nyilatkozta Borrell, hozzátéve, hogy „őszintén nem érti”, hogy nem tud egyetérteni egy ország ezzel a nyilatkozattal.

A nyilatkozat szövegét az Európai Tanács még nem tette közzé, de Josep Borrell így foglalta össze a lényeget: „Elítéljük a Hamász és más terrorszervezetek rakétatámadásait az izraeli területek ellen. És teljes mértékben támogatjuk Izrael jogát az önvédelemhez, de úgy gondoljuk, hogy ennek arányosan, a nemzetközi emberi jogi normák figyelembe vételével kell történnie.”

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az AFP hírügynökségnek egyoldalúnak nevezte az uniós nyilatkozatot.

Borrell arról si beszélt, hogy az ő dolga az, hogy egységes álláspontot alakítson ki a miniszterek között és a legjobb tudása szerint ezen dolgozik. „A mostani nagyon nehéz témát figyelembe véve elégedett vagyok abban, ahogy a 26 tagállam általánosságban lefolytatta ezt a vitát” – fogalmazott Borrell.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210518-egyoldalunak-tartotta-ezert-nem-tamogatta-magyarorszag-az-eu-kozos-nyilatkozatat-izraelrol

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?