máj 8, 2021
33 Views
0 0

Egy zsarolóvírusos támadás miatt leállt az USA legnagyobb üzemanyagvezeték-hálózata

Written by

Az Egyesült Államok keleti partvidékének felét ellátó üzemanyag-hálózatot kellett egy támadás miatt lekapcsolni.

Zsarolóvírusos kibertámadás miatt egész üzemanyagvezeték-hálózatát lezárta a Colonial Pipeline, amely az Egyesült Államok keleti partvidékének felét látja vezetékein keresztül üzemanyaggal – közölte a vállalat.

A cég csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal.

A vállalat pénteken kapcsolta le a hálózatot, miután tudomást szerzett a támadásról. Emiatt az üzemanyagszállítás az egész hálózaton leállt, és az informatikai rendszert is részben le kellett kapcsolni.

A nyomozás egyelőre még korai szakaszában van, de egy kormányzati illetékes szerint profi kiberbűnözői csoport állhat az incidens mögött. Mint mondta: a hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy a DarkSide-nak nevezett kiberbűnözői csoport követte-e el az akciót. A Reuters hírügynökségnek két forrás is megerősítette, hogy a Continentalt zsarolóvírusos támadás érte.

hvg.hu/tudomany/20210508_zsarolovirusos_tamadas_uzemanyagvezetek#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?