márc 31, 2021
8 Views
0 0

Egy Tyrannosaurus rexhez hasonló, de eddig ismeretlen dinoszaurusz koponyáját találták meg Argentínában

Written by

Egy eddig nem ismert dinoszaurusz maradványait találták meg Argentína déli részén, az állatot Llukalkan aliocranianusnak nevezték el. A Llukalkan a helyi mapucse őslakosok nyelvén azt jelenti, félelemkeltő.

A Llukalkan aliocranianus öt méter hosszú lehetett, és 85 millió évvel ezelőtt élt Dél-Amerikában. A Tyrannosaurus rexnél kisebb volt, de hozzá hasonlóan ennek a dinoszaurusznak is két lába, illetve két rövid karja volt. Emellett pici ujjai és rövid szarvai is voltak, a koponyája hatalmas volt, harapása pedig rendkívül erős. Becslések szerint alig öt tonnás lehetett, vagyis kicsivel kisebb, mint egy ma élő, felnőtt afrikai elefánt.

A Llukalkhan hatalmas koponyája mellett a régészek megtalálták egy másik, nagyobb, a Viavenator exxoni, húsevő dinoszaurusz maradványait is. Federico Gianechini, a San Luis Egyetem munkatársa szerint szokatlan, hogy két ragadozó dinoszaurusz ilyen közel élt egymáshoz.

(BBC)

444.hu/2021/03/31/egy-tyrannosaurus-rexhez-hasonlo-de-eddig-ismeretlen-dinoszaurusz-koponyajat-talaltak-meg-argentinaban

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?