okt 16, 2020
12 Views
0 0

Egy tökéletes gyilkológép génjeit elemezték

Written by

A sokak által csak kardfogú tigrisekként ismert kardfogú macskaformák minden idők leghíresebb ragadozói közé tartoznak. A Koppenhágai Egyetem kutatói a közelmúltban elsőként tudták feltérképezni egy, a csoporthoz tartozó faj teljes nukleáris genomját – számol be a Phys.org. Bár a fosszíliák alapján is lehet következtetni az állat tulajdonságaira, a gének elemzése még közelebb vihet a ragadozó megértéséhez.

A csapat a Homotherium latidens Dawson Citynél előkerült kövületét vetették átfogó vizsgálat alá – a kanadai Yukon tartományban fekvő város pleisztocén kori lerakódásában fedezték fel a leleteket. A maradványok több mint 47500 évesek, mivel nem lehetett normál szénizotópos analízissel datálni őket.

Fotó: Hauke-Christian Dittrich / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A szakértők eredményeiket mai macskafélék genetikai adataival is összehasonlították. Úgy tűnik, a Homotherium latidensre nagyobb genetikai változatosság volt jellemző, mint modern rokonaira. Michael Westbury, a csapat tagja szerint ez arra utal, hogy a fajnak rengedek példánya létezett. Bár a kardfogú macskaformák a macskafélék közé tartoztak, valójában nagyon messze álltak mai rokonaiktól, nagyjából 22 millió évnyi evolúció választja el a két csoportot.

A friss eredmények sokat elárulnak arról, hogy mely gének voltak fontosak a faj számára.

Úgy tűnik, a Homotherium latidens a korszak tökéletes gyilkológépe volt.

A gének azt mutatják, hogy a ragadozó lenyűgöző nappali látással rendelkezett, csontjai erősek voltak, szív- és érrendszere, illetve légzése pedig nagyban segítette a futást. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a macskaféle nappal vadászott, és képes volt addig üldözni a prédát, amíg az el nem fáradt.

24.hu/tudomany/2020/10/16/kardfogu-tigris-macskaforma-homotherium-latidens/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?