jún 8, 2021
11 Views
0 0

Egy tervezet szerint a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni

Written by

Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma május közepén még tagadta, hogy kórházak bezárására készülnének, az RTL Klub most megszerzett egy munkaanyagot, ami szerint az országos aktív ágyszám 2472-vel csökkenne.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság anyaga azzal számol, hogy az aktív ellátás 6 telephelyen szűnik meg, vagyis ezeken a helyeken csak krónikus ellátás maradna. További egy telephelyen a krónikus ellátás is megszűnik, és átkerül a szociális szférához. Valamint a „műtétes szakmák” 13 kisebb kórházban szűnnek meg vagy alakulnak át. A városi kórházak főleg járóbeteg-ellátást, egynapos sebészetet és krónikus ellátást végeznének, a nagyobb műtéteket a megyei kórházak kapnák meg.

A javaslat szerint „egy műtétes szakma 0-24 órás működése olyan nagyságú humánerőforrást igényel, amelyet gazdaságosan nem lehet biztosítani annyi helyen, ahány helyen ez a jelenlegi ellátórendszerben történik. (Szakorvos, műtősnő, műtőssegéd, aneszteziológus orvos és aneszteziológus asszisztens, radiológus kell minden egyes műszakba, ahol az intézmény műtétes szakmákkal rendelkezik)”.

A dokumentumból az is kiderül, hogy az orvoshiány miatt még a kormány családpolitikai irányvonalának szembesülnie kell a valósággal: „Magyarország Kormányának családtámogatási, családközpontú szemlélete okán megfogalmazódott az az elvárás, hogy a jelenleg rendelkezésre álló szülészeti kapacitások ne koncentrálódjanak a megyei intézményekbe, hanem városi kórházakban is maradjon mega jelenlegi struktúra.

Azonban problémát jelent a szülészet-nőgyógyászati ellátás szétaprózottsága, mivel a szülész-nőgyógyász szakorvosok száma nem igazodik a jelenlegi struktúrához, azaz hiáynszakmai jellemzőket mutat. Ezért észszerű ügyeleti centralizációra is szükség van abban az esetben,

ha a kisvárosi kórházakban lévő szülészeti osztályok megmaradnak a jelenlegi formájukban, ebben az esetben ezen intézményekben kizárólag nappal végezhető szülészeti tevékenység, ügyeleti időben a nagyobb, megyei intézményekben szükséges a feladatot ellátni”.

A munkaanyag megjegyzi, hogy a helyi politika számára a legnagyobb érzelmi feszültséget „a gyermek születési helyéhez való ragaszkodás jelenti”. Ezt azzal oldanák meg, hogy az anyakönyvezésnél az anya lakcímét írnák be a születési helyhez.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az RTL Híradónak azt írta, hogy ez egy munkaanyag, a benne szereplő adatokról még nem született döntést. Alapelvük, hogy intézményt nem szüntetnek meg, de fontosnak tartják a betegellátás minőségét. Szerintük Magyarországon a szükségesnél több aktív ágy van, viszont az elöregedő társadalom miatt egyre több krónikus ágyra van szükség, és erre a problémára megoldást kell találni.

444.hu/2021/06/08/egy-tervezet-szerint-a-kisvarosi-korhazakban-csak-nappal-lehetne-szulni?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?