máj 29, 2021
25 Views
0 0

Egy szörnyű katasztrófa évfordulója: két évvel ezelőtt süllyedt el a Hableány – Fotógaléria a tragédiáról

Written by

A hatalmas, 2500 tonnás Viking Sigyn szállodahajó este kilenc óra után ért a Margit híd közelébe; kapitánya a jelek szerint nem vette észre az előtte haladó parányi rendezvényhajót. Pillanatok műve volt, hogy a Viking Sigyn összeütközött a 80 tonnás Hableánnyal, majd a hajótest alá gyűrte a városnézésen résztvevő dél-koreai turistákkal teli hajót.

(A legfrissebb hírek itt)

A Hableány fedélzetén 35-en tartózkodtak. 27 ember – köztük a két fős magyar személyzet – odaveszett, egy ember eltűnt, mindössze heten menekültek meg. A rendőrség két hét után adta föl a keresést az eltűntek és túlélők után: a Duna 215 kilométeres szakaszát 19 hajóval vizsgálták át.

A rendőrség már 24 órával a baleset után a szállodahajó ukrán kapitányát, Jurij Csaplinszkijt gyanúsította meg. A kapitány mindvégig tagadott, és panasszal is élt a gyanúsítás ellen, de egy kiszivárgott felvétel szerint röviddel az ütközés után már pontosan tudta, hogy hibát követett el.

– Balesetet csináltam egy hajóval. Elütöttem egy hajót, lehet, hogy én leszek a hibás – hangzott el a kormányállás rádióján.

A Hableány-per bizonyítási eljárása 2020. szeptember 8-án Jurij Csaplinszkij meghallgatásával kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A kapitányt az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolta meg.

A büntetőper jelenleg is folyik, az elhunytak családtagjai pedig abban reménykednek, hogy ha szeretteiket nem is kaphatják már vissza, legalább az emberi igazságszolgáltatás némi nyugalmat adhat majd nekik.

Közben a tragédia második évfordulóján megemlékezéseket tartottak Budapesten. Az Ökumenikus Egyház rendezvényén Tóth Mihály lelkész vezette a megemlékező szertartást és mondott gyászbeszédet, majd 28 harangütéssel emlékeztek a tragédia során elhunyt magyar hajósokra és a dél-koreai áldozatokra. A résztvevők vízre helyezték koszorújukat és a fehér rózsákat dobtak a Dunába.

A tragédiára emlékező fotógalériánkat itt tekintheti meg:


Galéria

www.blikk.hu/galeria/hableany-elsullyedt-viking-sigyn-dunai-hajokatasztrofa-evfordulo-galeria/0tjyxtd

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?