máj 27, 2021
8 Views
0 0

Egy svájci cég szerint a bombafenyegetést a Ryanair-gép eltérítése után küldték

Written by

Egy svájci cég szerint a bombafenyegetést a Ryanair-gép eltérítése után küldték

A bombafenyegetést, amelyre hivatkozva a fehérorosz légiirányítás minszki leszállásra kényszerítette a Ryanair légitársaság járatát, fedélzetén a később őrizetbe vett Raman Prataszevics ellenzéki újságíróval, a gép eltérítése után küldték – tudatta csütörtökön a Proton Technologies AG nevű svájci, adatvédelemre szakosodott e-mailszolgáltató.

A cég nem árult el többet az üzenettel kapcsolatban, de megerősítette, hogy azután küldték, hogy a fehérorosz légierő eltérítette a gépet. “Nem láttunk hiteles bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a fehérorosz állítások igazak” – állította a svájci cég közleményben. “Támogatni fogjuk az európai hatóságokat vizsgálataikban, mihelyst jogi kérelmet kapunk erre” – tették hozzá.

A fehérorosz légiirányítás vasárnap egy bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítette a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A kényszerleszállás után a minszki biztonsági szervek letartóztatták a gépen utazó Raman Prataszevicset, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna 26 éves volt főszerkesztőjét, miután a NEXTA az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált a tavaly augusztusi fehérorosz elnökválasztást követő tömegtüntetések idején. Prataszevicsen kívül letartóztatták barátnőjét, Szofija Szapegát is.

A fehérorosz hatóságok szerint a Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom bombafenyegetése miatt kényszerítették leszállásra a repülőgépet. A Hamász tagadta, hogy tudomása vagy bármi köze lenne bármilyen bombafenyegetéshez, az európai vezetők pedig államilag szervezett emberrablással vádolták Fehéroroszországot.

A londoni székhelyű Dossier Center nevű kutatócsoport szerdán közzétette az e-mailt, amelyik az állítólagos Hamász-fenyegetést tartalmazta.

Ebből az derült ki, hogy az e-mailt 24 perccel azután küldték, hogy a fehérorosz hatóságok tájékoztatták a gép személyzetét a bombafenyegetésről. Az e-mail elküldésének idejéről először a Daily Beast amerikai hírportál és a Newlines Magazine számolt be.

Az európai vezetők újabb szankciókat készítenek elő Fehéroroszországgal szemben a vasárnapi incidens miatt.

Megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210527-egy-svajci-ceg-szerint-a-bombafenyegetest-a-ryanair-gep-elteritese-utan-kuldtek

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?