máj 4, 2021
15 Views
0 0

Egy saroktelek miatt recseg-ropog az ellenzéki együttműködés Újbudán

Written by

Eközben a XI. kerületi Fidesz az ártatlan szerepét öltötte magára, holott az Ulászló utcai telek beépítési projektjét még az ő ciklusuk idején indították el.

Érdekes politikai laboratórium alakult ki az utóbbi bő másfél évben Budapest XI. kerületében, Újbudán. Arról gyűlnek a tapasztalatok, hogyan is viselkedhetne egy esetleges kormányváltás után a mostani, széttagolt ellenzék és a jelenlegi kormánypárt. Az egyik fő kísérletet „saroktelek”-nek hívja a Kosztolányi Dezső tér környékének népe, a történetet április 24-én mi is bemutattuk.

Mi is ez a saroktelek?

Egy öreg fákkal benőtt, elhanyagolt, zöldfelületben bővelkedő, alig beépített ingatlant, azaz egy egykori tüdőgondozót és egészségügyi létesítményt megpróbál eladni az önkormányzat. A helyzetet bonyolítja, hogy az Ulászló utca 58. szám alatti telek tulajdoni hányadának kb. harmada sokáig az államé volt, az azt képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) többek közt azzal a feltétellel adta át a XI. kerületi önkormányzatnak, hogy nem idegenítheti el még sokáig (magyarán nem adhatja el). Az is a feltételek közt volt – és az önkormányzat is így kérte az ingatlanrész átadását –, hogy „önkormányzati lakásgazdálkodási feladatok megoldására és intézményi elhelyezésre” használják majd fel.

Fontos kiemelni, hogy mindez még az előző, fideszes kerületvezetés idején történt, ahogy az is, hogy cirka 30 millió forintért terveket is készíttettek a telekre, ahova két, összekapcsolt, hatszintes társasház épülne, a földszinten orvosi rendelővel, mélygarázzsal, és rendelési időben talán használható, a jelenleginél jóval kisebb zöldfelülettel. Nyilván sok fát ki is vágnának. Mindenesetre a telek eladására a pályázatot idén írta ki az új, ellenzéki párti önkormányzat, május 6-ig lehet jelentkezni az ingatlan megvételére és beépítésére.

A saroktelek környékén lakó civilek egész pályás letámadást indítottak, és az egyik újság a történetben, hogy már két petíció is zajlik párhuzamosan. Az első a Szabad A Hang oldalán indult el Legyen közpark a Saroktelek! néven, és cikkünk írásakor már 4100-nál többen is aláírták (úgy tudjuk, kerületi politikusok is, így a körzet önkormányzati képviselője, az LMP-s Kreitler-Sas Máté, a fideszes Szabó László és a Mi Hazánk politikusa, Novák Előd is). Egy másik aláírásgyűjtés a Petíciók.hu oldalon rajtolt el kicsit később, ez a címéből adódóan (Tiltakozás az újbudai zöldterületek kiárusítása ellen!) a kerület komplett ingatlanpolitikáját vette célba és 206 szignónál tart.

Saroktelki politikai labor

De térjünk vissza a politikai laboros vonalra. Az eseménysor a következő: egy, a Fidesz által elindított projektet továbbvisz az ellenzéki önkormányzat, mire a Fidesz támadni kezdi a projektet, a kerületi balközép koalícióban pedig hasadások keletkeznek. Úgy tudjuk, a saroktelek beépítését inkább a DK és MSZP soraiba tartozó politikusok támogatják, amit bizonyít a DK-s László Imre polgármester megszólalása. A Facebookon írt arról, hogy tiszta vizet akar önteni a pohárba: a saroktelek ügyét az előző, fideszes városvezetéstől örökölte a kerület. László így folytatta:

A Hoffmann Tamás vezette önkormányzat a tervekre és az ingatlan kiürítésére már csaknem 100 millió forint közpénzt elköltött, miközben egyetlen lakossági fórumot vagy egyeztetést sem tartottak az ügyben.

Szerinte a pályázatot a jogszabályoknak megfelelően írták ki, azt az ellenzéki összefogás mindegyik pártja támogatta, a különböző párti alpolgármesterek sem éltek kifogással. László szerint gyermekorvosi rendelő lesz az új épületben, ráadásul a teljes ház sokkal kisebb lesz, mint amekkorát a kerületi építési szabályzat megengedne, ezt Hintsch György MSZP-s alpolgármester harcolta ki. Többször hangsúlyozza a posztban, hogy nehezen megoldható helyzetet örököltek, holott a helyzet aránylag tiszta: az ingatlan elidegenítési tilalom alatt áll, azt nem lehetne eladni (legrosszabb esetben a harmad tulajdonrész visszaszállna az államra). Azt is hozzá kell tenni, hogy az ingatlan eladását a mostani kerületvezetés forszírozta, mondván saját erőből nem tudnák felépíteni a társasházat.

Eközben az Újbuda egyik alpolgármesterét is adó Momentum kerületi frakciója május 3-án, hétfőn bejelentette, hogy nem áll bele a projektbe. Orosz Anna alpolgármester szerint az öt momentumos nem fogja megszavazni, ha a kerület képviselő-testülete elé kerül az eladás végső kérdése, a pályázaton befutott leendő vevőnek. Elnézést is kért a korábbi döntésben való részvételükért:

A Saroktelek beépítéséről az előző, fideszes városvezetés döntött, ők dolgoztatták ki az épület terveit és kérvényezték az építési engedélyt a meglévő konstrukcióra. Bár tudtuk, hogy a pályáztatást követ egy eladásról szóló testületi döntés, hibáztunk abban, hogy a telek jelenlegi építési engedéllyel történő pályáztatását megszavaztuk. Ezért elnézést kérünk a helyiektől!

A Momentum szerint amúgy a kormányzati elvonások okán van szükség a kerületi, önkormányzati tulajdonú ingatlanok egy részének eladására. Eközben az LMP pártvezetői szinten állt bele a kérdésbe, Schmuck Erzsébet társelnök írásbeli kérdést intézett (május 13-i válaszadási határidővel) Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez. Azt kérdezte, a kerülettel való megállapodásban szereplő funkciót, azaz a „lakásgazdálkodás és intézményi elhelyezést” lecserélhetnék-e „közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása” célra. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a maga módján szállt fel a saroktelek ügyére: színes, vicces plakátokat alkotott és függesztett ki az ingatlan kerítésére.

Szintén érdekes szál, hogyan reagált a helyzetre a helyben ellenzékbe került Fidesz. Kommunikációjuk arra épül, hogy nem említik, a beépítést még a Hoffmann Tamás-féle önkormányzat kezdte el előkészíteni, de azt hangsúlyozzák, hogy a mostani baloldali kerületvezetés akarja elkótyavetyélni a területet. Simicskó István, a választókörzet fideszes országgyűlési képviselője is tájékozódott annál a jegyzőnél, Kremzner Zsuzsannánál, aki már a fideszes kerületvezetés idején, 2016-tól hivatalban volt és van ma is.

A jegyző is az ismert álláspontot képviselte: azért kell eladni és beépíttetni a telket, hogy legyen az önkormányzatnak pénze kialakítani a földszinti rendelőt, valamint ha ezt elmulasztja, az MNV elállhat tulajdonrésze átadásától.

A XI. kerületi Fidesz is közleményt adott ki a Facebookon keresztül, amiben felszólítja a kerület mostani vezetését, hogy ne árusítsa ki a kerület ingatlanait. Azt is írják, „sem a zöld területek megvédése, sem az épített környezet megóvása nem fontos az Újbudát jelenleg irányító erőknek”. Ez ugyanakkor annak tükrében furcsa, hogy a kerület legtöbb zajló nagy építkezése még bőven a Fidesz kerületi regnálása alatt indult (elég a sűrűn beépítendő nádorkerti–Kopaszi-gáti városrészre gondolni a Mol-felhőkarcolóval). Még az előző cikkünk idején megkerestük Hoffmann Tamás volt kerületi polgármestert, aki azóta sem válaszolt, a Facebook-oldalán pedig a kerülettel (így a saroktelekkel sem) nem foglalkozó, pártpolitikai posztok vannak többségben, így az ő álláspontja nem ismert e téren.

24.hu/belfold/2021/05/04/ujbuda-saroktelek-ellenzeki-egyuttmukodes/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld · Ingatlan
banner

Vélemény, hozzászólás?