nov 20, 2020
7 Views
0 0

Egy popsztár őrizetbe vétele miatt tüntetnek, már legalább 37-en életüket vesztették

Written by

Az AP amerikai hírügynökség ugyancsak az ugandai rendőrségre hivatkozva 37 halálos áldozatról adott hírt. Csütörtökön még 16 halálesetről lehetett tudni. Fred Enanga rendőrségi szóvivő egyúttal közölte, hogy országszerte 577 embert vettek őrizetbe. Az afrikai országban azután törtek ki tüntetések, hogy szerdán őrizetbe vették Bobi Wine popsztárt, az ugandai ellenzék elnökjelöltjét.

(A legfrissebb hírek itt)

Az ugandai választási bizottság figyelmeztetett, hogy felfüggeszthetik az elnökválasztási kampányt, ha folytatódik az erőszak. A bizottság egyúttal felszólította a jelölteket, hogy tartsák be a vonatkozó irányelveket a kampány során. Ezek között az is szerepel, hogy nem rendezhetnek 200 főnél nagyobb gyűlést a koronavírus-járvány miatt.

A rendőrség kampánykörútján vette őrizetbe Wine-t – polgári nevén Robert Kyagulanyit – annak gyanújával, hogy megsértette a koronavírus-járvány miatt a nyilvános összejövetelekkel kapcsolatban elrendelt intézkedéseket. A lépés nyomán összecsapások törtek ki a fővárosban, Kampalában.

Az ellenzéki elnökjelöltet végül pénteken vádemelést követően elengedték. Wine ellen fertőző betegség terjesztésére alkalmas tevékenység gyanúja és a Covid-19-cel kapcsolatos óvintézkedések megsértése miatt emeltek vádat. A popsztár-politikus a bíróság előtt azt mondta, ellenfelének, Yoweri Museveni elnöknek kellene a törvényszék előtt állnia, mert ártatlan állampolgárokat gyilkol.

A rendőrség Wine híveit tette felelőssé az erőszakért, és tudatta, hogy erői könnygázzal, gumilövedékkel, vízágyúval, gumibottal és éles lőszerrel reagáltak, hogy “ellenőrzésük alatt tartsák az erőszakos tüntetőket”. A 38 éves Bobi Wine nagy népszerűségnek örvend az ugandai fiatalok körében, akik elégedetlenek a mindent átszövő korrupcióval, valamint a kormány tevékenységével, és változásokat követelnek.

(Ez is érdekelheti: Berlinben összecsapott a rendőrökkel a tömeg)

A jelenlegi elnök, Yoweri Museveni 1986 óta vezeti Ugandát, és immár ötödik mandátumát tölti. Kora miatt nem is indulhatott volna a 2021-es választáson, de a parlament 2017-ben – az ellenzék heves tiltakozása ellenére – egy alkotmánymódosítással eltörölte az államfőre vonatkozó 75 éves felső korhatárt. Így akár 2030-ig is hatalmon maradhat.

Wine-t többször is őrizetbe vették azóta, hogy bejelentette politikai ambícióit.

(MTI)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
November 20-án lecsap a Black Friday! Ezen a webshopon minden szuper olcsó lesz (x)
Döbbenet: így hat a szmog az egészségünkre! (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/ugandai-tuntetesek-halalos-aldozatok-szama/meyp3pz

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?