okt 14, 2020
5 Views
0 0

Egy maroknyi maszkos csapat fogadhatja csak a visszatérő Szojuzt

Written by

A koronavírus-fertőzés veszélye miatt a minimálisra korlátozzák a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) visszatérő Szojuz MSZ-16-os űrhajó legénységét a kazahsztáni földet érést követően fogadó csapat létszámát – közölték az űrhajósokat felkészítő orosz központban.

A tájékoztatás szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy az asztronautákat megvédjék egy esetleges fertőzéstől, amikor kisegítik őket az űrhajó kabinjából.

Az óvintézkedés jegyében

megtiltanak bármilyen kapcsolatteremtést a visszaérkező asztronautákkal, amely nem kapcsolódik szorosan az ilyenkor szokásos eljárásrendhez.

Nagyon alaposan fertőtlenítik azokat a járműveket is, amelyekkel a legénységet elszállítják majd a helyszínről.

A központban azt is közölték, hogy ugyanazok vesznek részt ebben a munkálatban, mint akik a Szojuz MSZ-17 űrhajó indításában részt vettek. Az űrhajósokat segítő csapat tagjai Kazahsztánba érkezéskor PCR-vírusteszten esnek át, valamint lesz náluk igazolás arról, hogy nem fertőződtek meg a koronavírussal.

A Szojuz MSZ-16 a tervek szerint október 22-én tér vissza, fedélzetén az április 9-e óta az ISS-es szolgálatot teljesítő orosz Anatolij Ivanyisinnal, Ivan Vagnerrel és az amerikai Christopher Cassidyvel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Roszkozmosz/Roszkozmosz

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?