márc 1, 2021
9 Views
0 0

Egy lyuk miatt öt napig tartó szigetelés kezdődött a Nemzetközi Űrállomáson

Written by

Az orosz modul egyik kamrájában repedésre bukkantak az ISS űrhajósai. A probléma elhárítása napokat vesz igénybe.

Öt napig tartanak majd a Nemzetközi Űrállomás orosz Zvezda modulján a köztes kamra repedésének hétfőn elkezdődött szigetelési munkálatai – közölte az orosz földi repülésirányítás a TASZSZ hírügynökséggel. A március 5-ére befejezendő hermetizáló művelet után a legénység újabb lehetséges repedések felkutatásába kezd majd.

Orosz tájékoztatás szerint a tavaly októberben tealevelek segítségével felfedezett, mintegy 4 centiméter hosszú első rés szélei mentén több furatot készítenek, majd a felületet alkoholos törlőkendővel megtisztítják. Ezt követően a repedést három réteg speciális tömítőanyaggal fedik le.

A műveletet az Energija orosz űripari vállalat videóra vett instrukciói alapján hajtják végre. Hasonlóképpen fognak eljárni a többi repedéssel is. A köztes kamrát az orosz űrhajósok pénteken lezárták. A légnyomás akkor 730 higanymilliméter volt, amely hétfő reggelre 465-re csökkent.

A Roszkoszmosz űripari vállalat múlt héten arról tájékoztatta a TASZSZ-t, hogy az űrhajósok ideiglenesen már leszigetelték a légszivárgás több lehetséges pontját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg.hu/tudomany/20210301_lyuk_nemzetkozi_urallomas_szigeteles#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?