máj 9, 2021
28 Views
0 0

Egy húzós időszak után: minden egy helyen a legfrissebb lakáspiaci történésekről

Written by

Mielőtt részletesebben is körbejárjuk az elmúlt egy hét legfontosabb lakáspiaci eseményeit és beszámolóit, az általános országos és budapesti trendekről is essen néhány szó:

  • Megépült lakások száma: Budapesten és országosan is markánsan nőtt az idei első három hónapban befejezett lakások száma, az egy évvel korábbiakhoz képest.
  • Kiadott építési engedély és egyszerű bejelentés: egy leheletnyivel maradt el a tavalyi év eleji értékektől az új építések kérelmezése és bejelentése 2021 első hónapjaiban, ugyanakkor Budapesten hatalmas visszaesést mértek ebben a mutatóban. Ebből következik, hogy minden más településtípusnál (megyei jogú, város, község) erős növekedésnek kellett végbe mennie, hogy az országos átlag szinte a tavalyi szintet tudja hozni.
  • Éves árváltozás: Akár az MNB, akár a KSH legfrissebb számait nézzük, 2020 negyedik negyedévében is tovább emelkedtek az országos lakásárak, azonban a drágulás üteme jelentősen lassult. Ha különválasztjuk a használt és új lakásokat, illetve az inflációt is kiszűrjük az árváltozásból, akkor a reál éves növekedést kapjuk, ami 2020-ban a használtaknál stagnált, az újaknál viszont emelkedett.
  • Eladott lakóingatlanok száma: 2019-hez képest a mostani adásvételek száma minimálisan csökkent, de a tavaly áprilisi első vírushullám okozta mélyponthoz képest több mint duplázott a piac 2021 negyedik hónapjában.

Mennyi lakás épült?

Az új lakóprojektek nemcsak egy-egy városrész fejlődését segítik elő, hanem a meglévő lakásállomány korszerűsödése miatt is fontos, hogy évente tízezres nagyságrendben épüljenek új lakóépületek, legyen szó társasházról, vagy önálló családi házakról. Egy egyszerű hüvelykujj-szabály szerint a meglévő állomány évi 1 százalékos megújulása az egészséges, de természetesen mindig van olyan időszak, vagy gazdasági helyzet, amikor nem feltétlenül van értelme 45 ezer új lakóingatlan átadásának.

A legfrissebb KSH adatok alapján, vagyis 2021 I. negyedévében 6153 új lakás épült fel, ez 29%-kal több, mint egy évvel korábban.

Miről szól a cikk?

  • Mennyi lakás épült 2021 első hónapjaiban?
  • Mennyi lakásépítés kezdődött el 2021 első negyedévében?
  • Hogyan változtak a lakásárak 2020-ban?
  • Mennyi adásvétel zajlott le 2021 áprilisában?

www.portfolio.hu/ingatlan/20210509/egy-huzos-idoszak-utan-minden-egy-helyen-a-legfrissebb-lakaspiaci-tortenesekrol-482238

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?