máj 31, 2021
3 Views
0 0

Egy hónapja van a TikToknak, hogy tisztázza magát az EU-ban

Written by

Egy hónapja van a kínai ByteDance tulajdonában lévő TikToknak arra, hogy párbeszédi keretek közt válaszoljon több uniós fogyasztójogi szervezet panaszára, melyet februárban nyújtottak be az illetékes szervek a Bizottság részére. Ha az Európai Unió végrehajtó szerve által koordinált tárgyalásokon nem jutnak dűlőre a felek, a Bizottság vizsgálatot kezdeményezhet a témában.

A Bizottság múlt hét végén kiadott közleményében Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a pandémia által felgyorsult digitalizáció egyben komolyabb, elsősorban a fiatalabb korosztályt érintő veszélyeket is rejt magában. A biztos külön kiemelte, hogy az Európai Unió törvényei szerint tilos bármilyen, kifejezetten fiatalokat vagy kiskorúakat célzó bújtatott reklámok alkalmazása.

tiktok_recording

Fintech-meetupból sosem elég! (x)

Június 16-án online BlackOwl fintech-meetup: melyek a legfontosabb technológiai kihívások az iparágban?

Fintech-meetupból sosem elég! (x) Június 16-án online BlackOwl fintech-meetup: melyek a legfontosabb technológiai kihívások az iparágban?

Február közepén több uniós fogyasztójogi, illetve fogyasztóvédelmi szervezet, köztük a legnagyobbnak számító European Consumer Organization (BEUC) is panaszt nyújtott be több tagállami hatóságnál a kínai ByteDance kezében lévő TikTok videomegosztó szolgáltatás állítólagosan jogszabályokba ütköző működési feltételei miatt. A szervezetek leginkább a fentiek kapcsán kifogásolták a szolgáltatás működését, vagyis azt sérelmezték, hogy az nem védi kellőképpen a fiatal felhasználókat a bujtatott reklámoktól és az egyéb, káros tartalmaktól.

A BEUC beadványának elkészítését megelőző felmérés több lényegi ponton is szabálytalanságokat, illetve az uniós törvényekbe ütköző előírásokat tárt fel a TikTok működése kapcsán. Így a lefontosabb probléma, hogy a szolgáltatás felhasználói feltételei nem elég világosan vannak megfogalmazva, illetve nem biztosítják az őket megillető jogokat a felhasználók számára. Komoly aggodalomra adhat okot emellett – véli a szervezet -, hogy a TikTok visszavonhatatlan jogot formál a feltöltött tartalmak disztribúciójára és reprodukálására.

A ByteDance közölte, a panaszok benyújtását követő időszakban a TikTok működését több ponton is módosították, így például minden, 16 év alatti felhasználó fiókja alapértelmezetten privát fiókkén működik (így nem lehet többek között direkt üzenetekkel bombázni őket), illetve a 18 év alattiak nem vásárolhatnak, küldhetnek vagy fogadhatnak virtuális javakat az appon belül, emellett az őket célzó direkt reklámok is tiltottak.

www.hwsw.hu/hirek/63328/tiktok-bytedance-fogyasztovadelem-privacy-adatvedelem-eu-europai-unio-bizottsag-konzultacio-vizsgalat.html

Komment írása

Article Categories:
HWSW
banner

Vélemény, hozzászólás?