Sze 24, 2020
10 Views
0 0

Egy hét maradt: még visszaigényelhető a külföldi áfa

Written by

Az áfalevonására jogosult hazai cégek szeptember végéig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívta fel a figyelmet a Mazars.

A tanácsadó cég tájékoztatása szerint a szeptember 30-i határidőig 32 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést a tavalyi vásárlásaik után a magyar áfaalanyok. A lista új szereplője Törökország, itt a tavaly május 22-én vagy azután teljesített számlák áfáját lehet visszatéríttetni.

Gyakran előfordul, hogy egy vállalkozás olyan tagállamban vesz igénybe szolgáltatást vagy vásárol termékeket, ahol adóköteles gazdasági tevékenységet nem végez. Ilyenkor a cég jogosult a külföldön megfizetett áfa összegének visszatérítésére.

Ennek a folyamata az EU-ban letelepedett társaságok számára egyablakos rendszerben működik. A kérelmeket a saját nemzeti adóhatóságukhoz kell benyújtaniuk, és onnan továbbítják azt a másik tagállam hivatalához – idézte a közleményt az MTI.

H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója kiemelte: a szeptember 30-i határidő jogvesztő, ezt követően visszaigénylésre már nincs lehetőség. A papíralapon benyújtott vagy hiányos kérelmeket pedig az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja. Típushiba például, hogy a kérelmező nem részletezi megfelelően a termékek és szolgáltatások azonosítására szolgáló kódokat.

A beadványhoz minden esetben kötelezően csatolni kell a teljesítést tanúsító számlákat és azok mellékleteit. A kézhezvételt a magyar adóhivatal rövid időn belül visszaigazolja. Ezután az igénylést továbbítja a visszatérítés helye szerinti tagállamnak, ahol a helyi hatóság dönt a kérelemről.

24.hu/fn/uzleti-tippek/2020/09/24/hatarido-kulfoldi-afa-visszaigenyles/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?