ápr 6, 2021
4 Views
0 0

Egy friss kutatás szerint az ellenzéki szavazók túlléptek a Gyurcsány-kérdésen

Written by

Még mindig Gyurcsány Ferenc az egyik legelutasítottabb politikus, de ma már nem jelent hátrányt a jelenléte az ellenzéki oldalon – így látja Závecz Tibor politikai elemző. Mindeközben Republikon friss kutatása szerint az ellenzéki összefogás továbbra is vezet a Fidesz-KDNP előtt, a pártok külön-külön mért adatai alapján szoros a verseny a második helyért.

2009. március 21-én az MSZP kongresszusán jelentette be lemondását Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki posztról. Felmérések szerint távozása pillanatában már csak a szavazók 18 százaléka látta volna továbbra is fontos közéleti pozícióban.

A korábbi miniszterelnök támogatottsága 12 év távlatából sem magasabb. Bár továbbra is az egyik legismertebb politikus, azonban a Závecz Research felmérése alapján csak a választók 24 százaléka kedveli.

Ugyanakkor Závecz Tibor úgy látja, az ellenzéki szavazók már túlléptek a Gyurcsány-kérdésen:

„Itt inkább az a kérdés tehető fel, hogy a bizonytalan választópolgárokat nem taszítja-e esetleg Gyurcsány Ferenc személyisége, itt pedig az ember azt tudja mondani, hogy minden résztvevő párt és annak a vezérpolitikusai behozzák a maguk támogatóit az ellenzéki egységbe.”

Závecz: Az ellenzéki szavazók túlléptek a Gyurcsány-kérdésen

Még február végén a parlamentben az érintett is szót emelt a gyurcsányozás ellen, amire a Fidesz frakcióvezetője reagált.

„Én értem, hogy ez sokaknak lelki kielégülést okoz és nem kell bevenni nyugtatót, mert kettő gyurcsányozás után meg lehet pihenni egy picikét” – mire az volt a válasz a Fidesztől, hogy „nekünk nem az esik jól Gyurcsány úr, hogy gyurcsányozunk. Nekünk az esne jól, ha ön eltűnne a magyar közéletből, nekünk az esne jól.”

A Republikon Intézet legfrissebb felmérése is azt támasztja alá, hogy az ellenzéki összefogás Gyurcsány Ferenccel a listán is képes lehet győzni. Mostani kutatásuk alapján a kormánypártokra a biztos választók 45 százaléka, míg közös ellenzéki listára 53 százalékuk szavazna.

Deák Dániel viszont úgy látja, Gyurcsány Ferenc személye még mindig hátráltató tényező:

„Egy országgyűlési választás során nemcsak a baloldali kemény magra kell támaszkodni, hanem sokkal szélesebb csoportokat is el kell tudni vinni az urnákhoz, ebből a szempontból mindenképpen hátrány az, hogy Gyurcsány Ferenc, illetve Gyurcsány Ferencnek a felesége Dobrev Klára ilyen intenzíven részt vesz a baloldali kampányban.”

A Republikon kutatása a pártok külön-külön mért támogatottságára is kitért. A 45 százalékos Fidesz első helye ebben a tekintetben egyértelmű, a második helyen viszont szoros a verseny: 14 százalékon áll a DK, 13-13 százalékon a Momentum, illetve a Jobbik. Rajtuk kívül még az MSZP jutna be a Parlamentbe.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210406-egy-friss-kutatas-szerint-az-ellenzeki-szavazok-tulleptek-a-gyurcsany-kerdesen

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?