ápr 27, 2021
9 Views
0 0

Egy felmérés szerint több magyar fogadná el a kínai vakcinát, mint az oroszt

Written by

A legtöbben viszont a nyugati oltóanyagban bíznak, legalábbis ez derül ki Globsec kelet-közép-európai felméréséből.

Nőtt az oltások elfogadottsága a kelet-közép-európai régióban a Globsec legfrissebb, márciusi adatai szerint. Az új vizsgálat alapján – ennek eredményét a Telex.hu ismerteti –

a régió országaiban a felnőtt lakosság 60-70 százaléka szeretné magát beoltatni.

A felmérésből az is kiderül, hogy az október és március közötti öt hónapban (vagyis az előző adatszolgáltatáshoz képest) a visegrádi országok mindegyikében legalább 20-30 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik be akarják magukat oltatni. A legnagyobb növekedést Szlovákiában mérték, ott ezen időszak alatt egyenesen megduplázódott az oltáspártiak aránya.

Magyarországon jelenleg 55 százalék azok aránya a Globsec szerint, akik inkább elfogadnák az oltást, míg 23 százlék úgy válaszolt, hogy inkább nem.

Az oltás iránti érdeklődést a válaszadók életkora és iskolai végzettsége is befolyásolja a Globsec szerint. Az adatok alapján az egyetemi végzettségű válaszadók 60 százaléka szeretné beoltatni magát, ami 15 százalékponttal magasabb, mint a csak általános iskolai végzettségűek esetében.

A felmérés azt is kiderítette, hogy a vizsgált országok mindegyikében a nyugati típusú vakcinákat, így például a Pfizer és a Moderna termékét részesítik előnyben.

Ezzel szemben a kínai vagy az orosz oltóanyag iránti érdeklődés már jóval alacsonyabb. Ebben a kérdésben a magyarok 5,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a kínai Sinopharm-vakcinával szeretné beoltatni magát, és 3,7 százalékuk választaná inkább a Szputnyik V-t. A bizonytalanok aránya 3,8 százalék.

A felmérést tíz országban végezték, országonként ezer-ezer ember telefonos megkeresésével. Az így összeállt minta a 18 évesnél idősebb lakosságra nézve nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint is reprezentatív.

hvg.hu/tudomany/20210427_kinai_orosz_nyugati_vakcina_globsec#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?