márc 30, 2021
5 Views
0 0

Egy budapesti háziorvos szerint nem kaptak végrehajtási utasítást a háziorvosok a kismamák oltásához

Written by

Nem kaptak végrehajtási utasítást a háziorvosok a kismamák oltásához – ezt mondta híradónknak az egyik XIII. kerületi háziorvos, akinél már hétfő óta jelentkeznek a kismamák beutalóért az oltópontra. Híradónk kereste az EMMI-t, hogy kiderüljön, hány oltópontra mehetnek a kismamák és várandósok, ám a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Nem kaptak végrehajtási utasítást a háziorvosok a kismamák oltásához

Egy színésznő, és egy újságíró nyilatkozott híradónknak. Réka egy ideje otthonról dolgozik, Verának pedig a vírus miatt nincsenek előadásai. Vera ráadásul erre az időszakra a fővárosból Vas megyébe költözött. Mindketten nagyon vigyáznak magukra, hiszen kisbabát várnak, a járvány miatt pedig különösen óvatosak.

Múlt péntekig úgy tudták, várandósságuk miatt nem olthatják be őket, akkor azonban Müller Cecília bejelentette: mégis kaphatnak oltást, ráadásul soron kívül.

Török Réka azonnal felvette a kapcsolatot az orvosával. Híradónknak arról számolt be: igazolást kell felmutatniuk, hogy kockázatmentesen be lehet őket oltani.

Elmondása szerint az oltás időpontját nem volt egyszerű lebeszélni az oltóponttal. „Nagyon-nagyon sokszor hívtam azt a négy számot, amit megadtak a Semmelweis Egyetem a honlapján, mire felvették” – nehezményezte. Ezek után azonban már gyorsabban ment minden: percek alatt letudták az adategyeztetést, és megkapta az időpontot.

Foki Veronika viszont úgy döntött egyelőre nem szeretne oltást. Híradónknak azt mondta, nehéz döntés volt, hiszen nemcsak a saját egészségéről, hanem a kisbabájáéról is dönt.

Neki az is gondot okoz, hogy kevés az információ. „Semmit nem tudunk az itteni oltópontról; arról, hogy mikor lehet menni, vagy, hogy ez a döntés hogy született” – nehezményezte.

Juhász György, az Ormos Intézet nőgyógyásza híradónknak nyilatkozva oltakozásra buzdította a kismamákat. Mint arra rámutatott: szülésnél nagy valószínűséggel kórházi környezetbe fognak kerülni, ami az otthoninál terheltebb a koronavírussal.

A védőnőknek az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapjáról kell letölteni és ki kell tölteni egy igazolásmintát. E mellé kell egy beutaló a háziorvostól, és a szülésről szóló zárójelentés. A terhes nőknek a várandósgondozási kiskönyvüket kell magukkal vinniük.

A híradónknak nyilatkozó, XIII. kerületi háziorvosnál már több kismama is jelentkezett beutalóért. Tóth Ildikó azonban azt mondta: egy kis fejetlenséget tapasztal.

„Nem kaptuk meg, hogy melyik oltópontra küldhetem a kismamáimat” – nehezményezte a háziorvos, aki az utasítás hiányában a Semmelweis Egyetemre adott ki néhány beutalót.

Híradónk kereste az EMMI-t, hogy kiderüljön: országosan hány oltópontra mehetnek a kismamák, és azt is, hogy mennyien regisztráltak az oltásra. Választ csak a Koronavírus Sajtóközponttól érkezett, de érdemben nem feleltek a kérdésekre.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210330-egy-budapesti-haziorvos-szerint-nem-kaptak-vegrehajtasi-utasitast-a-haziorvosok-a-kismamak-oltasahoz

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?