ápr 30, 2021
16 Views
0 0

Egy antitest segíthet megjósolni a koronavírus súlyos lefolyását

Written by

Bár a pandémia kezdete óta igyekszenek a orvosok és a kutatók megfejteni, min múlik az, hogy valakinél enyhe tünetekkel vonul el a fertőzés, míg mások kritikus állapotba kerülnek, eddig nem sikerült elég közel kerülni a megoldáshoz. Kaliforniai kutatók most azt mondják, egy, a betegség diagnózisával egy időben elvégezhető, kétlépcsős teszttel már azelőtt fényt lehet deríteni a kockázat mértékére, hogy súlyos tünetek jelennének meg az érintetteknél, írja a MedicalXpress.

A legtöbb teszt azokra az antitestekre fókuszál, amelyek a vírus ellen veszik fel a küzdelmet: Gregory Weiss, a kutatást vezető Emily Sanders által használt labor vezetője szerint a kutatók is ezek vizsgálatával kezdték a teszt fejlesztését, majd rájöttek arra, hogy ilyen típusú teszteken nagy számban dolgoznak a világ körül. Ekkor fordult érdeklődésük a mások által nem tanulmányozott antitestek irányába – ezek olyan antitestek, melyek nem feltétlenül támadják a koronavírust vagy támogatják az immunrendszert az az ellen folytatott harcban.

“Mindenki más a jó antitesteket kereste, amelyek semlegesítik a vírust” – mondta Weiss, a tanulmány vezető szerzője.

“A nem hasznos antitestekről viszont nem tudunk eleget” – tette hozzá.

Korábbi kutatások szerint a koronavíruson 55 olyan pont, azaz epitóp van, ahova antitest kapcsolódni tud: eddig a kutatók leginkább a tüskefehérjén levő pontokkal foglalkoztak. Három másik olyan protein is található ugyanakkor a koronavírusban, amellyel érdemes foglalkozni. A kutatók összeállítottak egy listát azokról az antitestekről, amelyekkel kapcsolatban feltételezték, hogy a fertőzés súlyosabb lefolyásával összefüggésben állhatnak, végül a nukleokapszid fehérjén található 9. epitóphoz kapcsolódóra fókuszáltak. Ennek megléte mellett az életkort, a nemet és az alapbetegségeket vették még figyelembe rizikószámításnál.

Eszközüket 86 pozitív koronavírustesztet produkáló emberen próbálták ki: akinél megtalálták a 9. epitóphoz kapcsolódó antitestet, azok esetében valószínűbb volt a betegség hosszabb lefolyása rosszabb kimenetellel, mint azoknál, akik esetében ez nem volt jelen. 23 ilyen személy vett részt a kísérletben, esetükben

a teszt érzékenysége 92 százalékos volt.

A technológia és az eszközök, amelyeket a kutatók használták, már elérhetők a laborokban világszerte: Weiss szerint az antitestek jelenlétét kimutatni igazán egyszerű, ráadásul olcsó is a teszt, amely ehhez szükséges. Az érintett antitestek a tünetek megjelenése után 1-6 nappal kezdenek termelődni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?