ápr 28, 2021
2 Views
0 0

Eddig hazánkban nem látott léptékű kártérítési per indul a Hableány-katasztrófa ügyében

Written by

Eddig hazánkban nem látott léptékű kártérítési per indul a Hableány-katasztrófa ügyében

Egyedülálló, 4,3 milliárdos kártérítési per van a törvényszék előtt. Korábban még soha nem követeltek ekkora kártérítést magyar bíróságon. Az óriási jóvátételt egy magyar ügyvédi iroda nyújtotta be a Hableány-katasztrófa 26 dél-koreai áldozatának hozzátartozói nevében – tudta meg a magyarnemzet.hu.

A Magyar Nemzet exkluzív információja szerint hamarosan egyedülálló, 4,3 milliárdos polgári kártérítési per indulhat a Fővárosi Törvényszék előtt. A 2019. május 29-én Budapesten, a Margit hídnál történt hajókatasztrófa 26 dél-koreai áldozata több mint 70 hozzátartozójának a nevében jár el az Oppenheim Ügyvédi Iroda. Polgári perben kérik, hogy mondja ki a törvényszék a Viking AG és a Panoráma Deck Kft. egyetemleges felelősségét, és ítélje meg a felperesek számára a fejenkénti, átlag 80–90 millió forintos kártérítést. A magyar ügyvédi iroda 900 oldalas keresetlevélben támasztja alá követelését, ami a Panoráma Deck Kft. jogi képviselője szerint nem feltétlenül hajózási ismeretek birtokában készült – írja a lap.

Az Oppenheim a keresetében egyetemleges felelősség megállapítását kérte, holott Sógor Zsolt, a Panoráma jogi képviselője szerint még a büntetőperben sem vizsgálják a Hableány személyzetének felelősségét. A kártérítési keresetlevél például szóvá teszi, hogy a Hableány kormányállásából nem volt teljes körű kilátás a fedélzeti ponyva és a hajókémény miatt. Sógor Zsolt szerint a szabályzat előre 240 fokos kilátást ír elő és nem teljes, 360 fokost. A hajókémény pedig a kormányállás felett egy méterrel van a Hableányon. A büntetőperben éppen a legutóbbi tárgyaláson kérdezték meg erről a nautikai igazságügyi szakértőt, aki leszögezte: az, hogy egy méterre kiemelkedik a kémény, megnöveli a láthatóságát a hajónak – a Viking Sigynt kormányzó kapitánynak így még inkább fel kellett volna tűnnie az előtte jobbra, vele egy irányba, de lassabban haladó magyar sétahajónak.

Sógor Zsolt elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy a Panoráma Deck Kft. nevében tetemes kártérítési összeget megnevezve polgári kártérítési keresetlevelet nyújtottak be szintén a Fővárosi Törvényszékre. Szerintük a tragédia miatt kizárólag a büntetőeljárás vádlottja, a Viking Sigyn ukrán kapitánya, egyben a tragédia idején kormányosa, Jurij Csaplinszkij tehető felelőssé, az anyagi károkozás pedig a szállodahajó üzemeltetőjét, a Viking AG-t terheli. A jogász üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, mit jelent a „tetemes kártérítési összeg”, ami korábbi becslések szerint ebben az esetben is elérheti a milliárdos nagyságrendet. Az már szinte biztosra vehető, hogy az Oppenheim Ügyvédi Iroda indította 4,3 milliárdos kártérítési per miatt a Panoráma Deck Kft. teljesen ellehetetlenül, hiszen például nem lesz olyan pénzintézet, amely hitelt nyújtson a cégnek a pandémia miatti leállás után az újrainduláshoz, mondván: a kártérítés per miatt kockázatos volna hitelt kihelyezni a cég részére.

Sógor Zsolt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az alábbiakat írja:

Sokat gondolkodtam azon, hogy a Viking AG vezetői miért nem mozgatják a fülük botját sem, amikor több száz család életét tették tönkre egyik pillanatról a másikra.
Milliárdos kár érte a Hableány tulajdonosait, 28 elhunyt családjait, a sérülteket. Csak a mentési költségek meghaladták az egymilliárdot, ami az állami hatóságokat terhelte.
Meg kell említenem azt, hogy a 2019-es dunai szezont teljesen hazavágta a szerencsétlenség, mert az ázsiai turisták fele nem szállt többet sétahajóra, és a budapesti turizmust is visszavetette a baleset híre. Ez közel 65 sétahajós társaságot érintett.
A Viking AG pedig egy bocsánatkérésre is képtelen! Levelekre sem válaszolnak! Talán majd a keresetlevélre, ami már a törvényszéken van. Annak talán 3-4 év múlva lesz eredménye, de addig mindenki tönkremegy, mert a pandémia megadta a kegyelemdöfést

– fogalmazott Sógor Zsolt.

Forrás: magyarnemzet.hu; Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/eddig-hazankban-nem-latott-lepteku-karteritesi-per-indul-a-hableany-katasztrofa-ugyeben/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?