ápr 17, 2021
6 Views
0 0

Dunaferr-ügy: hamis dokumentumokkal igyekeztek bejutni az ukrán tulajdonosok

Written by

Dunaferr-ügy: hamis dokumentumokkal igyekeztek bejutni az ukrán tulajdonosok

Nagy volt a rendőri készültség az este Dunaújvárosban. A Dunaferr közleménye szerint az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör fizikai agresszióra készült, toborzott zsoldos csapattal akarta elfoglalni a vasművet. A Dunaferrt közvetlenül tulajdonló cég képviselője szerint viszont nem volt erőszak, ők a társaság felszámoltatását akarták megakadályozni. Az ATV Híradó riportja.

Rendőrök lepték el péntek este Dunaújvárost. A készültségre azért volt szükség, mert néhány biztonsági személynek tűnő ember megpróbált bejutni a Dunaferr gyárába. Mint kiderült, az események mögött a gyárat működtető társaság tulajdonosi jogvitája állt.

A vitában a többségi tulajdonos, az orosz állami Vnyesekonombank által kinevezett, de lejárt megbízatású vezetés áll szemben a vasmű korábbi, már kisebbségben lévő ukrán tulajdonosaihoz köthető személyekkel. Éjszaka a Dunaferr közleményt adott ki. Ebben Azt írták, hogy az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör fizikai agresszióra készült, toborzott zsoldos csapattal akarták elfoglalni a vasművet. Kopaszra borotvált, militáns benyomást keltő férfiak jelentek meg a vasmű bejáratánál, ám őket a hatóságok feltartóztatták. Közleményében a vasmű köszönetet mondott a hatóságoknak és a város vezetésének is.

A közlemény szerint korábban, nem hivatalos csatornákon a vasmű vezetése már tájékoztatást kapott arról, hogy a kisebbségi tulajdonosi kör Ukrajnában hasonló módszerekkel foglalt el gyárakat.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint a történtekből a dolgozók is csak annyit láttak, mint bárki más. A cégnek egyébként nincsenek kellő számban igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjai, közgyűlés által választott vezetői, a dolgozóknak pedig nincs kollektív szerződésük. László Zoltán elmondta: „most először szeptember óta már azt se tudta tartani a munkáltató, amit korábban, ami ugye nem volt törvényes, de már lassan a dolgozók ezt így elfogadták, hogy egyelőre ez így működik, tehát nem kapták meg a megígért határidőre az első részletét a havi fizetésnek, csak néhány nap késéssel.”

Dunaújváros polgármestere az ATV Híradónak elmondta: a gyárból péntek este 6 óra körül értesítették őt, hogy a fővárosból biztonsági szolgálatosok érkeznek. „A tudomásunk szerint már az elmúlt hónapokban is hamis dokumentumokkal igyekeztek bejutni az ukrán tulajdonosoknak nevezett emberek, és az ő megbízásukból egy Mikó István nevű ember próbált hamis dokumentumokkal érvényt szerezni annak, hogy ők bejuthassanak a vasmű területére” – fogalmazott Pintér Tamás.

Mikó a Dunaferr közleménye szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos és köreinek képviseletében jár el. Mikó a duol.hu-nak úgy nyilatkozott: a vasmű menedzsmentje és a cég ügyvédje felszámolásba akarják vinni a vállalatot. Szerinte tegnap előre jelezték, hogy ismét megpróbálják megakadályozni, hogy a társaságot felszámoltassák, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy senki nem hatolt be az épületbe.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210417-dunaferr-ugy-hamis-dokumentumokkal-igyekeztek-bejutni-az-ukran-tulajdonosok

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?