ápr 16, 2021
11 Views
0 0

Drágulást okozhat az áprilisi fagy

Written by

Óriási károkat okoztak az áprilisi fagyok a kajszi- és az őszibarack-ültetvényekben. Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke szerint jelenleg még nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a terméskiesés, ugyanis még a legtöbb gyümölcsfajnak zajlik a virágzása, vagy egyes helyeken el sem kezdődött

Megítélésünk szerint a kajszi- és az őszibarack esetében jelentős károkat szenvedtek a gazdálkodók

– fogalmazott az Indexnek Kelemen Péter. Szerinte a termőterületek földrajzi elhelyezkedéséből adódóan országos szinten arányaiban talán az őszibarack esetében nagyobb is a kár, mint a kajszibaracknál.

A FruitVeB alelnöke elmondta, hogy a kajszibarack termőterületének körülbelül negyede Borsodban található, és ezen az északkeleti részen a virágzás annyira későn kezdődött, hogy az ottani gazdálkodók még reménykednek. Ugyanis a mostani állapot szerint még elképzelhető, hogy lehet egy fél termésük.

Az őszibarack esetében sem jobb a helyzet, sőt: termőterületének jelentős része Csongrád-Csanád megyére koncentrálódik, és ott teljes virágzásában érte a fagy a fákat, Kelemen Péter szerint ott nagyon katasztrofálisnak tűnik jelenleg a helyzet.

Az árakról nem kívánt konkrétabban beszélni, annyit azért elmondott, hogy „a kajszi esetében nagy valószínűséggel nem lehet arra számítani, hogy az árak ne emelkednének”. Az árak ugyanis sok mindentől függnek, ami már most látható, hogy nemcsak Magyarországon okoz problémát az időjárás, hanem az egész kontinensen, így valószínűleg a kínálat európai szinten is alacsony lehet, és ez általában a közgazdaságtan törvényszerűségei szerint az árak emelkedését vonja maga után.

A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állítja a gazdákat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe is azt emeli ki, hogy összességében csak a következő hetekben lesz látható, hogy az időjárás melyik gyümölcsfajtákban okoz és mekkora kárt. Mint írják, a gyümölcstermesztőknek – a koronavírus nehézségein túl – az extrém fagykárokról is emlékezetes a 2020-as év, a teljes hazai gyümölcstermés jelentős részét tönkretették a március elejétől május közepéig pusztító fagyok. A kajszibaracknak 2020-ban csak a 10 százaléka maradt meg, de szinte minden gyümölcsfajtából kevés termett.

A hosszú évek óta zajló globális klímaváltozás, az időjárás egyre szélsőségesebbé válása komoly kihívást jelent a kertészeti ágazatnak is.

A kamara szerint az időjárási tendencia folytatódása miatt fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére lenne szükség:

  • a szélsőségessé váló időjárás miatt aktuális lenne újragondolni a hazai nemesítési programot;
  • időszerű lenne általánossá tenni a telepítendő fajokból, fajtákból folyamatos adaptációs kísérletek beállítását, amelyek alapján eldönthető, hogy megfelelnek-e a hazai termesztési körülményeknek.

(Borítókép: Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben 2020. március 31-én. Fotó: Varga György / MTI)

index.hu/gazdasag/2021/04/16/gyumolcstermes-barack-fagykarok-kelemen-peter/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?