ápr 27, 2021
3 Views
0 0

Drágulás a boltokban: miért fizethetünk majd többet?

Written by

Jandó Zoltán, a G7 újságírója az ATV Start című műsorában vázolta fel, hogyan hat a csomagolóanyagok drágulása a vásárlókra.

A gyümölcs és zöldségnél nehéz megmondani, hogyan alakulnak az idei árak, hiszen sok minden függ az időjárástól. Azonban annyit többen is elmondtak Jandó Zoltánnak, hogy a kajszibaracknál nem voltak túl kedvező időjárási viszonyok.

Ami viszont elég jól prognosztizálható, az a csomagolóipar miatti áremelkedés. A termelése a kőolajhoz kötött, ahol történt egy felborulás a válság miatt: kevesebb lett a finomított mennyiség, így a melléktermékek is. Gyárak álltak le, volt, ahol tűz ütött ki, illetve a tengeri szállítással szintén problémák adódtak, amin a Szuezi-csatornán történt fennakadás sem javított. 

Azt kell látni, hogy ez egy lánc, aminek a végén a vásárlók vannak. A műanyagipar nyersanyagai talán még sohasem voltak ennyire drágák: a kínálat visszaesett, és az is kérdéses néhol, hogy lesz-e elég csomagolóanyag májusban – magyarázta a szakértő. A tőzsdén valószínűleg várható korrekció, de a láncolat végén ez már nem ilyen biztos, hogy megtörténik, ott platózhatnak az árak.

Az szintén elhangzott, hogy a liszt árának emelkedése megkezdődött a pékségek számára, ami később a kenyér árának emelkedését jelentheti. A vásárlók nem feltétlenül azonnal találkoznak ezekkel az emelkedésekkel, nem jön egyből keresleti visszaesés. Jandó ezt azzal magyarázta, hogy nem érdeke a kereskedőknek, hogy brutális áremelés következzen be, mert az visszaveti a keresletet.

Ezek az áremelések még nem jutottak el a boltokig, most a közvetlen beszállítók emelhetnek, és az a kérdés, hogy mennyit fognak áthárítani a vásárlókra: egy részét a kereskedők és beszállítók nyelhetik el, de az egészet nem tudják. Illetve a fokozatosság fontos, hogy ne essen vissza nagyon a kereslet.

A Covid hatása

Egészen biztosan lesz átalakító ereje – mondta Jandó Zoltán. Ha csak az éttermeket nézzük, ott a rendelés erősödik, ami akár az élelmiszerbolttól is vehet el vevőket.

Rossz hír: szinte minden drágulni fog az élelmiszerboltokban

 atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210427-dragulas-a-boltokban-miert-fizethetunk-majd-tobbet

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?