jún 8, 2021
15 Views
0 0

Döntöttek: Romániában alkotmányosnak bizonyult a veszélyhelyzetet szabályozó törvény

Written by

A jogszabály ellen öt különböző óvást adtak be azok, akik a maszkviselési kötelezettség, vagy egyéb korlátozások megszegése miatt kiszabott bírságok eltörléséért pereskedtek.

(A legfrissebb hírek itt)

Az utólagos normakontrollt a megbírságoltakat képviselő ügyvédek kezdeményezték, hozzájuk csatlakozott áprilisban a – vírustagadó és nacionalista szólamokkal frissen a törvényhozásba került – Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is.

George Simion parlamenti képviselő, az ellenzéki párt társelnöke az AUR fellépésének tulajdonította, hogy a kormány lazított a járványügyi rendelkezéseken, miután egy éven keresztül rengeteg “visszaélést követett el” és “lábbal tiporta” a polgárok szabadságjogait.

Simion szerint a veszélyhelyzetet sosem hagyta jóvá a – polgári jogok ideiglenes korlátozására egyedül jogosult – parlament, a veszélyhelyzet rendszeres meghosszabbítása pedig valójában az egészségügyi közbeszerzéseken nyerészkedő érdekcsoportok meggazdagodását szolgálta.

(Ez is érdekelheti: Már 12 év fölötti gyerekeket is oltanak Romániában Pfizerrel)

Romániában tavaly május 15-én váltotta fel veszélyhelyzet a koronavírus-járvány által korábban meghirdetett, két hónapig tartó rendkívüli állapotot: azóta a bukaresti kormány minden hónapban újabb 30 nappal meghosszabbította a korlátozások érvényben tartására jogalapot biztosító veszélyhelyzetet.

Romániában nem először kérdőjelezték meg a járványügyi intézkedések alkotmányosságát. Tavaly júliusban az ombudsman óvásának helyt adva az alkotmánybíróság megszűntette a karanténintézkedések jogalapját, így néhány héten keresztül – az új karanténtörvény elfogadásáig – a hatóságok csak ajánlhatták a fertőzötteknek, de nem kényszeríthetik őket, hogy legalább két hétig ne érintkezzenek senkivel.

(MTI)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/politika/alaptorveny-roman-veszelyhelyzet-dontes-koronavirus/tnft36h

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?