jún 8, 2021
5 Views
0 0

Döntöttek az uniós oltási igazolványokról: mutatjuk, mi a helyzet a keleti vakcinákkal

Written by

“A koronavírus elleni beoltást igazoló közös uniós tanúsítvánnyal az európaiak biztonságos eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy biztonságos körülmények között kezdhessék meg nyári szabadságukat” – mondta Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban a privatbankar.hu MTI nyomán szerzett információi szerint.

(A legfrissebb hírek itt)

Reynerds szerint az uniós igazolás megkönnyíti az EU-s állampolgárok számára, hogy éljenek uniós alapjogaikkal, közöttük a mozgás szabadságának jogával.

Kiemelte, az igazolvány bevezetéséről szóló rendelettel az EU minden állampolgára hozzájuthat a dokumentumhoz, ha beoltották a koronavírus ellen, negatív eredménnyel tesztelték, vagy átesett a fertőzésen.

Kapcsolódó: Több ország előbb érvénybe lépteti a vakcinaútlevelet

Az ingyenes igazolványt minden tagállam kiállíthatja és elfogadják azokat Európa-szerte, hozzájárulva a járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli szabályok feloldásához.

A tagállamok a koronavírus-járványra válaszul nem vezethetnek be további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént, vagy tesztkötelezettséget az igazolvánnyal rendelkezők esetében, kivéve rendkívül indokolt esetben.

Kapcsolódó: Nyaralás előtt kötelező: minden egy helyen a külföldi úti célokról – Van, ahol a két oltás sem elég

Fontos megjegyezni, hogy Ujhelyi István MSZP-s EU képviselő szerint a kialkudott keretrendszer nyitva hagyja a kiskaput, és a tagállamok közötti egyéni megegyezés szintjére helyezi az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagok, vagyis a Magyarországon használt kínai és orosz vakcinák esetében a kölcsönös elfogadásról szóló megállapodások lehetőségét.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/juliustol-eu-s-oltasi-igazolvany-keleti-vakcinak/ktmtbs8

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?