ápr 27, 2021
1 Views
0 0

Döntött a bíróság: Dragnea marad a rácsok mögött

Written by

A rahovai börtön, ahol a román szenátus egykori elnöke raboskodik, korábban jóváhagyta Dragnea kérelmét, de a végső szó a bukaresti 5. kerületi törvényszéké volt, amely kimondta: a korrupcióért elítélt politikus legközelebb is csak két hónap múlva kérvényezheti ismét szabadlábra helyezését. Jóllehet, a végzés ellen 48 órán belül fellebbezhetnek – adta hírül az MTI. 

Barabás T. János, a Külgazdasági és Külügyi Intézet (KKI) vezető elemzője az Index kérdésére elmondta:

ennek a döntésnek semmi hatása nincs a román belpolitikára, Dragneanak már semmi befolyása sincs, még a saját, ellenzékbe szorult pártjára sem. 

A volt pártelnök bírósági elmarasztalása után szövetségeseit eltávolították a PSD vezetőségéből, maga az új pártelnök, Marcel Ciolacu is elhatárolódott tőle, leszögezve: Dragneanak semmi köze nincs mára párthoz – mutatott rá a KKI kutatója. 

A Dragneat rács mögé küldő korrupcióellenes ügyészség (DNA) képviselője a keddi tárgyaláson hangsúlyozta: Dragnea továbbra is egy igazságtalan, politikai ítélet áldozatának tartja magát, tettét nem bánta meg. 

2019. május 27-én az akkor még kormányon lévő PSD-t erős kézzel vezető, és a bukaresti kormányt háttérből irányító politikust hivatali visszaélésre történő felbujtásért halmazati büntetésként ítélte három és fél év letöltendő szabadságvesztésre a román legfelsőbb bíróság, mivel már volt egy szintén korrupcióért kiszabott felfüggesztett börtönbüntetése.

Dragnea végül is egy – politikai hatalmához képest – jelentéktelen ügybe bukott bele, pedig hosszú a bűnlajstroma. Második korrupciós perében azt bizonyították rá, hogy 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak – emlékeztet a távirati iroda. 

index.hu/kulfold/2021/04/27/dontott-a-birosag-dragnea-marad-a-racsok-mogott/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?