jún 7, 2021
1 Views
0 0

Dömötör Csaba: Az ellenzék ne próbáljon áldozati szerepbe bújni

Written by

Párbeszéd: nem lesz Fudan Egyetem Budapesten

Burány Sándor (Párbeszéd) a szombati fővárosi tüntetésről beszélt, és kijelentette: a kínai Fudan Egyetem campusa helyett magyar Diákvárosra van szükség Budapesten.

Nincsenek rendben a kínai beruházás feltételei, ezért mentek az utcára az emberek – mondta.

Közölte: egy legitim tüntetés demokrata szónoklatait bírálta Kína, és a magyar külügy ennél kevesebbért is kéretett már be nagykövetet. A tüntetésnek máris volt hatása, Gulyás Gergely miniszter engedékenynek mutatkozott a népszavazás ügyében – mondta. Hozzátette: az emberek velük vannak, és nem lesz Fudan Egyetem Budapesten.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára politikai hisztériakeltésnek nevezte a campus létrehozása elleni tiltakozást.

A folyamat jelenleg a tervezésnél tart, egy-két év, amíg a tervek elkészülnek, és valóban érdemes döntést hozni. Ha a fővárosi és kerületi vezetők nem a “politikai bohóckodásban” és utcatáblaavatásban gondolkodnának, a tárgyalóasztalnál segíthetnék az előkészületeket – mondta. Hozzátette: ha ebben nem akarnak részt venni, az ő felelősségük lesz, ha a fejlesztés helyszíne így marad.

Kiemelte: a Fudan Egyetem a világ egyik legjobbja, olyan intézmény, amely aktív részese a nemzetközi tudományos közéletnek. Álságos a baloldal Kínával kapcsolatos megközelítése, hiszen Magyarországnak és más országoknak is az az érdekük, hogy együttműködjenek Kínával, erre a járvány is rámutatott – jelentette ki.

LMP: az állami szektorban dolgozók helyzetét kellene rendezni

Ungár Péter (LMP) arról beszélt, hogy 500 milliárd forintot akar a kormány elkölteni a Fudan Egyetemre, miközben például a szociális szektor bérrendezésére nincs pénz.

Úgy tűnik, az állami szektorban dolgozóknál fontosabb a kínai campus megépítése, pedig ezek az emberek a legrosszabbul keresők közé tartoznak – mondta.

Hangsúlyozta: jó, hogy a kormány támogatja a népszavazást, mert valóban meg kell kérdezni azokat, akiknek az adójából építenék a campust. Ugyanakkor azt is közölte, hogy az állami szektor nélkül nem lehet csinálni semmit, ezt a járvány is bizonyította.

A kormány cserbenhagyta az állami szektorban dolgozókat, a pedagógusokat, a rendvédelmi és szociális dolgozókat – értékelt az LMP-s képviselő.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy válaszolt, akik másokért dolgoznak, azokat valóban el kell ismerni, a képviselő mégis azokkal szövetkezik, akik korábban tandíjhoz kötötték az ehhez szükséges végzettség megszerzését, és a szociális dolgozóktól elvettek egyhavi bért.

Amikor egy a maihoz hasonló válsághelyzet volt, az akkori kormány elvett az emberektől – mondta.

Közölte: sokan közülük ma is itt vannak a Házban, velük kellene erről beszélnie a képviselőnek, most mégis szövetkezik velük.

Gyurcsány Ferenc – Dömötör Csaba

DK: a kormánypártok a múlt rabjai maradtak

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában úgy értékelt: a kormánytöbbség nem hajlandó beszélni a jövőről, csak az elmúlt tíz évről, és az azt megelőző nyolcról.

“A múlt rabjai maradtak minden tekintetben, maguknak nincsen köze a jövőhöz” – fogalmazott. Hozzátette: a kormányoldal a múltban is fog maradni, ezért arra kéri őket, hogy addig már “sokat ne ártsanak”.

A volt miniszterelnök úgy vélte: a kormányoldal erkölcsi, történelmi felsőbbrendűséget képvisel a haza dolgában, “megalapozva minden olyan szándéknak, amely a kampányt agresszív szándékok terepévé kívánja tenni”. Azt is mondta: óvja a kormányoldalt attól, hogy ez a magatartása és politikája kiindulópontja és a bátorítója legyen egy “hideg polgárháborúnak”.

Hangsúlyozta: az ellenzék olyan országot szeretne teremteni, ahol a sikerhez nem a Fideszhez való lojalitáson keresztül vezet az út. Szerinte a Fidesz az egészségügy “valóságos, progresszív reformját” még ellenzékben megakadályozta, az elmúlt tíz évben pedig azt érte el az ágazatban, hogy aki minőségi szolgáltatást akar, vagy hálapénzt fizet, vagy “kimenekül” a magánegészségügybe.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: ha a kormány nem foglalkozna a jövővel, akkor nem vezetné be jövőre a fiatalok adókedvezményét, nem építené vissza a 13. havi nyugdíjat, amelyet a korábbi szocilista kormány vett el. Hozzátette: ma az egyetemek és az egészségügy soha nem látott támogatásokat kapnak, és ez a kormány vezeti ki a hálapénzt is.

Megjegyezte: a Gyurcsány Ferenc által említett progresszív reform eredményeképpen fizetős egészségügy jött volna létre, napidíjat, vizitdíjat kellene fizetni, ha ezt a népszavazás nem “kaszálta” volna el.

Kijelentette: semmilyen erőszakkal való fenyegetés nem fér bele a magyar közéletbe, ugyanakkor éppen a baloldal az, amely erőszakosságra és provokációkra épít a parlamentben és azon kívül is.

Arra kérte a baloldalt, hogy ne próbáljon meg áldozati szerepet felvenni.

Nincs annyi vicces ing, lazáskodó videó és fiataloskodó tornacipő, amely feledtetni tudná a gumilövedékeket – fogalmazott az államtitkár, aki szerint a magyar nép ezt nem felejti el, azért sem fogja hagyni, hogy a baloldal visszatérjen.

A baloldal soha, semmiért nem vállalja a felelősséget

„Az jól látszik, hogy mennyire nem tud a kormánypárt képviselője, a majdnem elmúlt 12 évnek a munkájáról beszélni, mert ha Rétvári Bencét nézem, a felszólalásának az 5 percéből 4 percet a múlttal van elfoglalva (…)”

–        kezdte felszólalását Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Ön azt mondta, hogy mi 10 éve a múltra visszautalunk folyamatosan, önök pedig tisztelt képviselő asszony, 70 éve a múltat akarják végképp eltörölni, soha, semmiben nem vállalják a felelősséget. Amikor saját kormányzásuk alatt, saját miniszterelnökük bevallása szerint nem tesznek semmit, nem tesznek az emberek javára, amikor csak a kommunikációban bíznak, amikor azt mondják, hogy messze túl vannak az ország teljesítőképességén, amikor beismerik, hogy az embereknek, hogy az Európai Uniónak is folyamatosan hazudtak és még a költségvetésük számai sem valósak tisztelt képviselő asszony, akkor mondják önök azt, hogy a múltról nem szabad beszélni, soha, semmiért a felelősséget nem vállalják, ezért akarják a múltat végképp eltörölni”

–       felelte Rétvári Bence államtitkár.

Dömötör Csaba: Rendkívül hálátlan szerepet osztottak Jakab Péterre

“Mindenkinek joga van tudni, hogy kik tették tönkre ezt az országot és mi vár a tolvajokra, amikor mi jövünk, mert fizetni fognak. Fizetni fognak önök is, az összes aljasságért, amit elkövettek. Az alkotmánybíróság is kimondta, hogy maguk törvénytelen eszközökkel kényszerítették túlmunkára a magyar melósokat. Mi most a tervük?”

– tette fel a kérdést a megszokott vehemenciával a politikus.

“Igenis jár a túlórapénz, jár a pihenő, jár a jólét minden magyarnak. Annak is, aki a sor mellett gürizik. Ehhez képest, nézve a jövő évi költségvetést, maguk még több adót akarnak beszedni a magyar lakosságtól. Mire fel akarnak még több bőrt lehúzni a lakosságról? Már nincs több bőr rajtuk. A magyarok 40%-ának csökkent a jövedelme, több mint 2 millió honfitársunk él a létminimum alatt, 1 millió nyugdíjasnak kell kevesebb mint 100 ezer forintból kijönnie. Közben a zöldség ára 30%-kal fog emelkedni, a csirkehús ára 25%-kal fog emelkedni, a fizetés meg 7%-kal fog emelkedni, a nyugdíj 3%-kal, de azt viszi is az infláció. Nesze neked jólét!”

 Dömötör Csaba államtitkár válaszában a Gyurcsány-kormány idejét elevenítette fel.

“A melósoknak soha nem ment rosszabbul, mint azok idején, akikkel ön szövetséget kötött. Az a pénz, amiből maguk kampányolni fogna, az könnyen lehet, hogy a privatizációkból származik és könnyen lehet, hogy a melósoktól származik.”

“Ami  béreket illet, a minimálbér az ő kormányzásukhoz képest, akikkel most önök összefogtak 73 ezerről 167 ezerre nőtt. A bruttó átlagkereset megduplázódott 202 ezerről 403 ezerre. Ezek a tények, amivel véletlenül sem mondjuk azt, hogy ez elegendő, de azt igen, hogy emelkedő tendenciát mutattak és folyamatosan nőnek. akkor nem volt családtámogatási rendszer, most van. És ami a jövőt illeti, arra kérem, nézze meg, hogy akikkel összeálltak, mit ígértek írásba adva a jövőre nézve.”

Gyurcsány Ferencnek és az összes baloldali képviselőnek címezve azt mondta Dömötör Csaba: rendkívül hálátlan szerepet osztottak Jakab Péterre, akinek el kell játszania a gyűlöletserkentő provokátor szerepét és mindig van új produktum, például feladata kiállni a posztkommunista jelöltek mellett.

HírTV hirtv.hu/ahirtvhirei/megemlekezes-es-napirend-elotti-felszolalasok-a-parlamentben-2522886?utm_source=feed&utm_medium=rss

Komment írása

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?