márc 31, 2021
8 Views
0 0

Döcögősen halad a krónikus betegek soron kívüli oltása

Written by

Hiába egyértelmű, hogy milyen krónikus betegségek esetén kellene előrébb sorolni az érintetteket az oltásban, a gyakorlatban ez nem mindig működik. Például a magas vérnyomás nem jár automatikusan soron kívüli oltással, hiszen ez a betegség százezreket érint, ráadásul sok magas vérnyomás betegséget nem jelentenek, így az érintettek nem is szerepelnek a központi nyilvántartásban. A rangsoroláskor továbbra is az életkor a döntő szempont. Az ATV Híradó riportja.

Akadozik a krónikus betegek soron kívüli oltása

Szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, daganatos betegek, hipertóniások, transzprantált betegek, akiknek a gondozása évek óta vagy hónapok óta a szakorvos, háziorvos kezében van – ezek a krónikus betegek egy háziorvos februári beszámolója szerint.

De a krónikus betegségekről az oltáskor kitöltendő hozzájárulási nyilatkozat is egyértelműen fogalmaz: ide sorolják a cukorbetegséget, az asztmát, a vesebetegséget és a magas vérnyomást. Ez utóbbival azonban számos nézőnk hiába kereste fel a háziorvosát, nem kerültek előrébb az oltási rendben.

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára azt mondja: zavart okoz oltási rendben, hogy kétféle sorrend létezik: a központi, illetve a háziorvosok által összeállított. „Nem egyértelmű, hogy kinek a felelőssége, joga válogatni vagy sorolni a betegeket” – magyarázta híradónknak.

Emellett arra is figyelmeztet, hogy bár a mihamarabbi oltásra jogosító krónikus betegségek köre nyilvánvaló, a gyakorlatban mindez mégsem olyan egyértelmű. Ugyan a magas vérnyomás a lakosság 20-30 százalékát biztosan érinti, a kórelőzmények elektronikus nyilvántartása sokszor hiányos, így vannak olyanok is, akik akár évek óta gyógyszeres kezelés alatt állnak, mégsem szerepelnek a nyilvántartásban mint magas vérnyomásos betegek, mert a háziorvos nem adta le erről az információt.

A híradónak nyilatkozó Pest megyei háziorvos egy hatósági tájékoztatásra hivatkozva állítja: az iránymutatás világos, az oltások sorrendjében az életkor az elsődleges szempont. A rajtuk kívül eső regisztrált betegek körében – így a krónikus betegek körében is -, a háziorvosnak kell mérlegelnie a sorrenddel kapcsolatban. A döntést azonban egy sor egyedi tényező befolyásolja, mint például a praxisban lévő betege száma és állapota, illetve az oltásra jelentkező személy egyéni állapota is.

„Nyilvánvaló, hogy az adott beteg állapotának súlyosságát csak a háziorvosa tudja megítélni” – nyilatkozott híradónknak Lantos István azzal kapcsolatban, hogy bizonyos esetekben a háziorvosnak kell döntenie a sorrendről. Elmondása szerint a magas vérnyomás prioritásnak számít, ahogy egy 3-4 gyógyszerrel kezelt beteg is a monoterápiással szemben.

Abban egyébként a legtöbb szakember egyetért, hogy a rangsorolás különösen nehéz úgy, hogy a hazai egészségügyi mutatók alapján a lakosság körülbelül 40 százaléka érintett valamilyen krónikus betegségben.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210331-docogosen-halad-a-kronikus-betegek-soron-kivuli-oltasa

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?