okt 13, 2020
11 Views
0 0

Döbbenetes a holdautózás a mesterséges intelligenciával feljavított felvételen

Written by

A kiterjesztett valóság immár nem csak a két-, hanem a négylábúak számára is elérhető. Legalábbis akkor, ha a Command Sight az US Army Research Laboratory az amerikai hadsereg megbízásából kifejleszti a még egyelőre tervezés fázisában lévő augmented reality szemüvegeket, amelyeket katonai kutyáknak terveznek.

Az AR-szemüveg lehetővé teszi, hogy a kutyának távoli parancsokat adjanakAz AR-szemüveg lehetővé teszi, hogy a kutyának távoli parancsokat adjanak

Az AR-szemüveg lehetővé teszi, hogy a kutyának távoli parancsokat adjanak

Fotó: Command Sight

Az ilyen ebek feladata, hogy megtalálják a különféle rejtett pokolgépeket és más, emberi életre veszélyes harcászati eszközöket, viszont ehhez irányításra van szükségük. Ezek a szemüvegek azt segítik elő, hogy az emberi trénerek, ilyen szituációk során – amikor ők maguk nincsenek a kutya mellett – biztonságos helyre tudják vezetni a kutyákat.

Jelenleg a harci bevetések során a katonák kézjelzéssel, vagy lézerfényekkel vezénylik négylábú társaikat, azonban ehhez mindkét esetben a közelükben kell lenniük. A szemüveg segítségével viszont ez elkerülhető, így az emberi élet kevésbé forog kockán.

A kiterjesztett valóságot eddig olyan okostelefonokra készült alkalmazásokról ismerhetjük, mint például a Pokémon Go, ahol a játékos a telefon kamerája segítségével valós világban láthatja a Pokémon világ virtuális karaktereit. A kutyák esetében azonban ez nyilván más céllal és másféleképpen is működne: az ebeket úgy idomítanák, hogy kövessék a szemüvegben feltűnő különféle jeleket, miközben persze a környezetüket is látják. Az idomár mindeközben egy beépített kamera segítségével ugyanazt látná egy távoli monitoron, mint amit a terepen lévő négylábú.

Az AR-t tehát arra használjuk, hogy utasításokat adjunk az ebeknek, nem interakciókra, mint az emberek esetében

– magyarázta Stephen Lee, a hadsereg kutatólaboratóriumának vezető tudósa.

Bár a fejlesztés még korai szakaszban jár, de a Command Sight’s alapítója, Dr AJ Peper szerint az eredmények rendkívül ígéretesek. Peper egyébként annyira lelkes a projekt tekintetében, hogy a saját kutyáját: Mater nevű rottveilerét használta fel a kísérletekhez.

index.hu/mindekozben/poszt/2020/10/13/dobbenetes_a_holdautozas_a_mesterseges_intelligenciaval_feljavitott_felvetelen/

Komment írása

Article Tags:
·
Article Categories:
Index.hu · Mindeközben · Tech
banner

Vélemény, hozzászólás?